Összmagyar elnökjelölt ötletével állt elő az EMNP

Túl sok esélye a győzelemre nem lenne, ezt ők is tudják, de a jelölt legalább tematizálhatná a magyarokat érintő fontos kérdéseket.
Hirdetés

Ahogy azt már megszokhattuk – legalábbis amióta három erdélyi magyar pártunk van – minden romániai választást megelőzően felmerül, hogy össze kellene fogni a magyar szavazatok maximalizálása érdekében. Mivel közeleg az államfőválasztás, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői ismét előálltak egy javaslattal: kellene találni egy pártok fölött álló, összmagyar jelöltet, aki kihasználva a kampányt, tematizálni tudná a magyar közösség számára fontos kérdéseket a romániai közbeszédben.

Azzal tisztában vannak a javaslat megfogalmazói is – Csomortányi István EMNP-elnök és Toró T. Tibor ügyvezető elnök, akik Aradon tartottak ma sajtótájékoztatót –, hogy ha a romániai magyar közösségnek sikerülne is a lehető legjobb jelöltet megtalálnia, akkor sem lenne magyar államelnöke az országnak, de már azért megérné, hogy a „közös ügyeinkről beszéljünk a széles nyilvánosság előtt”.

Öt évvel ezelőtt az EMNP azzal a szándékkal indította Szilágyi Zsoltot, hogy a közbeszéd részévé tegye a föderalizmus, a regionalizmus és az autonómia gondolatát, amit – Toró szerint – a jelölt sikerrel el is végzett.

Mivel az RMDSZ a hétvégén fogja eldönteni, milyen jelöltet indít, az EMNP célja a bejelentéssel bevallottan az, hogy az a személy egy konszenzusos jelölt legyen, melyet a néppárt és szimpatizánsai is támogatni tudnak.

Hirdetés