A totális káosz után kezdődik a kormányszintű kutyakomédia

Jelenleg nincs olyan párt, amelyik támogatná a PSD-kormányt. Még az RMDSZ is ragaszkodik az ellenzéki szerephez. Mi lesz most?
Hirdetés

Teljesen magára maradt Viorica Dăncilă miniszterelnök, miután hétfő este az ALDE kilépett a kormányból, de még így is bízik a kormányzásban. A PSD vezetőségének hétfő esti válságtanácskozása után sajtótájékoztatót tartott, melyen értetlenkedve fogadta az ALDE döntését – úgy tűnik, tényleg azt hitte, hogy az ALDE-t meg tudja győzni, hogy maradjanak kormányon, miközben Călin Popescu-Tăriceanuék távozását már mindenki készpénznek vette. Főleg azután, hogy képbe került Mircea Diaconu színművész, akivel kapcsolatosan egyértelművé tették, hogy támogatják államfőjelöltségét.

Dăncilă úgy érzi, hogy a politikai döntéseken, érdekeken túl az általa vezetett pártra hárul a felelősség, hogy biztosítsa az ország stabilitását. Talán a naivitásra vall, hogy abban bízik, a kormányzáshoz elegendő támogatást tud szerezni az ALDE és a Victor Ponta-féle Pro Románia párt azon képviselőitől és szenátoraitól, akik – mint fogalmazott –

„nem olyan gyávák, hogy megfutamodjanak a felelősség elől”.

Egyelőre csak egyetlen ALDE-s miniszter, Ramona Mănescu (külügy) jelezte, hogy marad a kormányban. Ha az ALDE többi minisztere hasonló döntést hoz, ők is folytathatják tevékenységüket, ha viszont nem, ügyvivő tárcavezetőket neveznek ki a helyükre, mondta Dăncilă. Az energiaügyi minisztérium vezetését Niculae Bădălău gazdasági miniszter venné át, a környezetvédelmi minisztérium vezetésével Ioan Deneşt bíznák meg, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős ügyvivő miniszter pedig Radu Oprea üzleti környezetért felelős tárcavezető lenne.

Közben készül a bizalmatlansági indítvány a kormány ellen, amit Kelemen Hunor szövetségi elnök közlése szerint az RMDSZ is meg fog szavazni. Kelemen a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a szövetség már korábban döntött arról, hogy nem támogatják a kormányt, és meg is szavazták korábban a bizalmatlansági indítványt. Ezen a döntésen már nem fognak változtatni. A politikus szerint Viorica Dăncilának le kellene mondania,

nincs miért megvárnia a bizalmatlansági indítványt, ami nagy eséllyel átmegy.

Az indítványt egyébként csak akkor nyújtja be a PNL, ha már biztosak a kormány megbuktatásában, vagyis a dokumentumhoz megszerzik a törvényhozók többségének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – az aláírását. Ha nem lesz bizalmatlansági indítvány, a román alkotmány értelmében  a miniszterelnöknek újból bizalmat kell kérnie a parlamenttől kormánya számára, mert az ALDE távozásával a kabinet politikai összetétele megváltozott. Erre 45 nap áll a kormányfő rendelkezésére.

Hirdetés

A kormányválságot kihasználva mindegyik párt megpróbál helyezkedni számolva azzal, hogy hamarosan bukik a kormány.

A kabinet kedd kora délután ül össze újra, és tesz ismét úgy, mintha kormányozna.

A napirenden egy csomó fontos határozattervezet szerepel, például autópályákról, infrastrukturális beruházásokról, prefektusok és alprefektusok cseréjéről, stb.

A most zajló, és sajnos elég sokáig elhúzható kutyakomédia tehát a legkevésbé sem szórakoztató: a szívás annál inkább garantált, minél jobban elhúzzák káoszt.

Hirdetés