Dorin Florea megint kelti a feszültséget Vásárhelyen: elvenné a katolikusok iskolaépületét

Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
Hirdetés

Egy élesebb hangvételű, de iskola épületéhez csak érintőlegesen kapcsolódó önkormányzati vita után Dorin Florea bejelentette: kezdeményezni fogja a római katolikus gimnázium épületének újraállamosítását, amely jelenleg a katolikus egyház tulajdonában van. A Facebookra kiírt bejegyzésében gyakorlatilag folyamatos zsarolással vádolja a katolikus egyházat, amit a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem tűr tovább, ezért

minden szükséges jogi lépést megtesznek, hogy az ingatlan kerüljön vissza a város tulajdonába.

Az egyház Florea szerint nem tartotta tiszteletben a bérleti szerződést, a felmerülő problémákat mint egy pingpongmeccset, passzolgatják egymást között, ami nem segíti a megoldásukat. A „Románia más vidékein, de más európai országokban is elképzelhetetlen helyzet” végleges megoldásáért az önkormányzat perelni fog, jelentette ki.

A kommunizmus idején elkobzott épületet 2004-ben kapták vissza a katolikusok, jelenleg a román tannyelvű Unirea Líceum és a magyar tannyelvű II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium működik.

Hirdetés

Az MTI megszólaltatta Holló Lászlót, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány kuratóriumának elnökét, aki arra emlékeztetett, hogy az egyház már 2017-ben egyoldalúan felbontottnak nyilvánította a szerződést, melyet három pontban is megsértett az önkormányzat. Ezt nem fogadta el az önkormányzat, és azóta sikertelenek a tárgyalások. Az épület ráadásul veszélyes, ezért az egyház jelezte, hogy nem vállal felelősséget a tanárok és diákok testi épségéért, és kérték, biztosítson az önkormányzat megfelelő ingatlant. Válaszlépésként

az önkormányzat az egyház megkérdezése nélkül javítási munkálatokat kezdeményezett.

Normális esetben az önkormányzat nem perelhetné vissza az ingatlant, de Holló László elmondása szerint fel vannak készülve bármire, hiszen a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium esetében is megtörtént a visszaállamosítás.

A gyulafehérvári érsekség Erdélyben összesen hét főgimnázium épületét igényelte vissza, ezek közül négyet visszakaptak, beleértve a marosvásárhelyit, hármat pedig elutasítottak, de jelenleg még peres eljárás alatt vannak.

Hirdetés