Hoppá: a magyar kisebbséget ért jogsértések miatt kötelezettségszegési eljárás indulhat Romániával szemben

Az Európai Bizottság szimatol az ügyben.
Hirdetés

Amennyiben a Kisebbségi Jogvédő Intézetnek sikerül bebizonyítani, hogy az 1989-es visszaállamosításkor a magyar kisebbség viszonyában rendszerszintű jogsértés történt, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat Romániával szemben. Ezt az MTI szerint Köröm Ágoston, az intézet munkatársa jelentette be az M1-en.

Mint mondta, az Európai Bizottság azt kérte a jogvédő szervezettől, hogy elemezze a romániai kárpótlásokkal és a visszaállamosítással kapcsolatos jogsértéseket. Az intézet viszont azt kérte Európai Parlament petíciós bizottságától, hogy

küldjenek egy tényfeltáró bizottságot Romániába, s amennyiben a jogsértések bebizonyosodnak, az uniós szervek felléphetnek az orvoslás érdekében.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet egyébként

a terrorizmus vádjával elítélt kézdivásárhelyi vármegyések érdekében is lépni kíván.

Még áprilisban jelentették be, hogy megkeresnék az európai parlamenti képviselőket azzal a felkéréssel, hogy tegyenek lépéseket az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítására Románia ellen. Az intézet Romániában szerint bizonyíthatóan „rendszerszintű a jogállamiság nemzeti hovatartozáson alapuló megsértése”, amint azt a székelyföldi polgármesterek elleni perek és restitúciós eljárások is bizonyítják. 

Hirdetés