Kész vagyon jár a PSD-nek azért, mert úgy tesz, mintha irányítaná az országot

Megnyugodhatunk, augusztusban sem aprópénz kerül a pártkasszákba. Na de mi a helyzet az RMDSZ-szel?
Hirdetés

Az Állandó Választási Hatóság időnként előáll egy-egy számmal, mi pedig időnként megdöbbenünk azon, mennyi állami támogatás jár az egyes pártoknak azért, mert úgy tesznek, mintha irányítanák ezt az országot. Csak augusztusban 20 millió lejt osztottak szét a politikai pártok között, ennek több mint a felét, 11 millió lejt a PSD kapta.

Ehhez képest a PNL 5,1 milliót, az USR 1,5 milliót, az ALDE 1,1 milliót, a PMP pedig 726 ezer 973 lejt süllyeszthetett el a pártkasszába. A legkisebb összeget a UNPR – ha valakit érdekelne, ez a Országos Szövetség Románia Haladásáért nevű zsebpárt, melyet Gabriel Oprea vezet – kapta, közel 30 ezer lejt. Azaz kapta volna, ha a választási hatóság nem döntött volna úgy, hogy felfüggeszti a párt állami támogatását.

Na de mi a helyzet az RMDSZ-szel? Az RMDSZ nem pártként, hanem szövetségként határozza meg magát. Miután 2009-ben lemondott az állami párttámogatásról, azóta nemzeti kisebbségi szervezetként finanszírozzák működését az állami költségvetésből, a kormányon, illetve az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalán (DRI) keresztül. Persze így sokkal több pénzt kap, mint amennyit pártként kapna. Lássuk csak: 2018-ban 26 millió 157 ezer 480 lejjel gyarapodott a párt a szövetségi kassza, míg 2019-ben 29 millió 436 ezer 580 lej van előirányozva számukra. Maradjunk annyiban, hogy az sem kevés.  

Az Állandó Választási Hatóság egyébként egy 2016-ban módosított metodológia szerint számítja ki, hogy melyik pártnak mennyi pénzt utal. Arról korábban már részletesen beszámoltunk, hogy az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legmagasabb a pártok működésére fordított összeg. Míg 2018-ban 37 millió eurót költöttek erre, idén ez az összeg eléri a 85 millió eurót (azaz 400 millió lejt).

A PSD abban a kitüntetett helyzetben van, hogy 2019-ben nagyobb összeget zsebel be, mint az európai szocialisták pártcsaládja, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége. Hogy mire megy el az összeg? Azt a DNA is vizsgálta a PSD esetében, miután felmerült, hogy a PSD kincstárnoka, Mircea Drăghici legalább 1,8 millió lejt nyúlt le a támogatásból, és a párt három luxusautóját is személyes célokra használta. Ráadásul ennek elkendőzésében személyesen az Állandó Választási Hatóság volt elnöke, Daniel Barbu is szerepet játszott.

Hirdetés