Hét drogdílert kapcsolt le a kolozsvári DIICOT

A gyanú szerint a bűnszervezet már két éve szórta az etnobotanikus szereket Kolozsváron.
Hirdetés

Hét személyt vettek őrizetbe etnobotanikus szerekkel való kereskedelem vádjával a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) kolozsvári emberei kedden, miután 15 személynél tartottak házkutatást. A nyomozók eddig azt derítették ki, hogy a hét személy – akiknek csak a monogramját közölték – már két éve működtet egy drogokat forgalmazó bűnbandát.

A „megalapozott gyanú” szerint a letartüztatott személyek közül hárman külföldön szerezték be a veszélyes szereket, négyen pedig ezek értékesítésével foglalkoztak Kolozsvár területén. Hogy a lebukást elkerüljék, a srácok nem a saját telefonjukon, hanem „szolgálati készülékeken” intézték a drogokkal kapcsolatos ügyeiket, amelyeket gyakran cseréltek, a szereket pedig rendszeresen új helyen rejtették el.

Kedden a DIICOT nyomozói a helyi rendőrséggel karöltve 15 gyanúsítottnál tartottak összesen 18 házkutatást, az így talált bizonyítékok alapján vették őrizetbe a hét személyt. Az ügyész szerdán a gyanúsítottak 30 napos előzetes letartóztatását kérte a kolozsvári törvényszéken.

Az úgynevezett etnobotanikus szerek a dizájnerdrogohoz hasonlóan a kábítószerek új csoportját képviselik. A számtalan variációban megjelenő újabb és újabb szintetikus szerek a drogprevenciós szakembereket és az addiktológusokat is zavarba ejtik, hiszen, míg a „hagyományos” drogok hatásmechanizmusát a tudomány már jól ismeri, az új csoportba tartozó szerekről jószerével semmit sem tudnak, így a kezelés szempontjából sincs elfogadott protokoll. A sokszor botcsinálta vegyészek kétes házi laborjában készült szerek komoly személyiségtorzulást okozhatnak, és sok esetben sokkal gyorsabban leépítik a szervezetet, mint a hagyományos kábítószerek.

Egy szakértővel készült interjúnkat itt olvashatják.

Hirdetés