Sajnáljuk egy picit ezt a korrupt rendőrt, akire 100 lej miatt hosszú börtönévek várnak?

A spága az spága.
Hirdetés

Vaslui megyében történt ez a klasszikusnak nevezhető eset, még 2018 novemberében: kiszállt a gazdasági rendőrség két alkalmazottja, hogy ellenőrizzen egy falusi kisboltot, s ha már ott voltak, nyilván találtak valami rendellenességet. Ekkor az egyik rendőr félrehívta a bolt tulajdonosát, majd kedvesen közölte, ő a maga részéről hajlandó megfeledkezni a bírságról, ha kapna egy kis pénzt.

A tulajnál csak egy 100 lejes volt, de megígérte a rendőrnek, hogy másnap újabb százast kap a szívességéért. Erre már nem került sor, mert a boltos jelentette az esetet, a rendőrök ellen pedig eljárás indult csúszópénz elfogadása miatt. A „csendes társ”, Dursan Ionuţ Marian 3 év felfüggesztettel megúszta az esetet, a boltossal egyezkedő Chiper Costel Cristian azonban alapfokon 4 év és 8 hónap letöltendőt kapott a tettéért.

Amellett, hogy a bűncselekményt egy szolgálatban lévő rendőr követte el, a bírák súlyosbító tényezőként értékelték, hogy Chiper a vizsgálatok ideje alatt 1000 eurót ígért a kollégájának, ha az ügyet magára vállalja. Nem jött össze neki.

Nála jobban csak azt a Temes megyei rendőrt sajnáltuk, aki fiatalkorúak szexuális kizsákmányolásában való bűnrészesség miatt csücsül, de közben kártérítést kért az államtól, mert a vizsgálati fogság alatt rühös lett. Nehéz idők. 

Hirdetés