Fellélegezhet a PSD vezetősége, de a hétvégén még lesz egy kemény menetük

Nem sikerült Liviu Dragnea akciója a börtönből, de ettől függetlenül úgy hírlik, szakadhat a kormánykoalíció.
Hirdetés

A bukaresti törvényszék elutasította Liviu Dragnea óvását a június 29-én lezajlott PSD-kongresszus eredménye ellen, így nem szükséges megismételni az elnökválasztást. A döntés nem jogerős,

Dragneának még lehetősége van fellebbezni.

Dragnea a beadványában azzal érvelt, hogy nem az előírásoknak megfelelően zajlott le az pártelnök-választás, ugyanis a párt statútumát ugyanazon a kongresszuson változtatták meg, amelyiken elnököt is választottak. A statútum módosítását nem iktatták tehát a bukaresti törvényszéken, így az érvénytelennek számított az elnökválasztáskor. A statútum megváltoztatása összefüggésben áll a PSD teleormani szervezetével, mely Dragnea elítélése nyomán a megszűnés szélére került. A fiókszervezet felszámolása a statútum módosítását feltételezte. A kongresszuson azonban részt vettek, sőt szavaztak a teleormaniak is, ami Dragnea csavaros érvelése szerint ellentmondáshoz vezetett. A PSD volt elnöke ezzel próbálta megalapozni a Dăncilă elnökké és Fifor pártfőtitkárrá választása elleni kifogást.

A PSD vezetése ezzel megúszta az ellenük indított hadjáratot,

de nem lélegezhetnek még fel, ugyanis egy másik fronton is támadás zajlik a PSD ellen. Koalíciós partnerük, az ALDE kemény feltételekhez kötötte további támogatásukat. Azt akarják elérni, hogy a 19 fős kormány négy-négy miniszteri széke az ALDE és a Pro România nevű pártot illesse meg. Ráadásul négy fontos miniszteri széket, a szállításügyi, az oktatási, az egészségügyi és a fejlesztési tárcákat nézte ki magának a Călin Popescu Tăriceanu vezette ALDE és a Victor Ponta vezette Pro România. Ezek közül alkudna ki legalább két tárcát magának a két párt. 

Sajtóértesülések szerint Viorica Dăncilă a hétvégén ülhet tárgyalóasztalhoz a két párt vezetőjével.

Hirdetés

 

 

Hirdetés