Nicsak, ki beszél!
MTímea
2019. augusztus 8. csütörtök, 20:11
Az elnökséget megválasztó júniusi kongresszus szerinte nem az előírásoknak megfelelően zajlott le.

Mint derült égből villámcsapás, úgy érhette a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyre magabiztosabban megnyilvánuló vezetőségét, Viorică Dăncilă elnököt és Mihai Fifor főtitkárt, hogy a börtönben tartózkodó Liviu Dragnea exelnök a bukaresti bíróságon támadta meg megválasztásukat. Eredetileg úgy volt, hogy a bírák még ma megvitatják, végül csak megalapozottnak nyilvánították Dragnea beadványát, és péntekre halasztották a döntéshozatalt.

A június 29-én lezajlott PSD-kongresszus eredménye akkor válik hivatalossá, ha azt a bukaresti törvényszék bejegyzi a politikai pártok nyilvántartásába. Ezt próbálja megakadályozni Liviu Dragnea exelnök arra hivatkozva, hogy nem az előírásoknak megfelelően zajlott le az pártelnök-választás, ugyanis a párt statútumát ugyanazon a kongresszuson változtatták meg, amelyiken elnököt is választottak. A statútum módosítását nem iktatták tehát a bukaresti törvényszéken, így az érvénytelennek számított az elnökválasztáskor.

Dragnea ügyvédje révén nyújtotta be az óvást, melyben kifogást emelt Dăncilă elnökké és Fifor pártfőtitkárrá választása ellen.

Viorica Dăncilát június 29-én választották meg elnökké, egy hónappal azután, hogy Dragneát a rahovai börtönbe szállították, ahol jelenleg is börtönbüntetését tölti.

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.