Képernyőmentés
Hol sírjaink domborulnak
MTímea
2019. május 17. péntek, 20:19
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.

Alaposan felkorbácsolta a kedélyeket az úzvölgyi katonatemető helyzete, főleg miután csütörtök este műanyag fóliába csomagolták az ott illegálisan felállított 52 román betonkeresztet. Egy független EP-képviselőjelölt, George Simion úgy gondolta, hogy jó ötlet a kampánycsapatával együtt a helyszínre menni és számon kérni a temetőnél őrködőket, hogy miért takarták le a román kereszteket és az ortodox emlékművet. Bár az tudható, hogy nem ők voltak az elkövetők.

George Simion a Facebookon, élőben közvetítette, amint a temető bejáratánál pár idősebb férfit az csütörtök esti incidensről kérdez, ők azonban visszautasítják a vádakat és azt kérik tőle, hogy ne készítsen felvételt róluk. A szóváltás hirtelen megszakadt, a telefon vélhetően a földre került. A következő pillanatban az ifjú politikus arra panaszkodik, hogy megütötték, és a sáros öltönynadrágjára mutat. Egy másik videóban már azt állítja, hogy megverték, majd elkergették a temetőből, és a követőit kérte, hogy szóljanak a rendőrségnek. 

A Székelyhonnak nyilatkozó László Antal csíkszentmártoni alpolgármester a helyszínen tartózkodott az összetűzés idején. Elmondása szerint az eset azután történt, hogy a szentmártoni önkormányzat munkatársaival elvégezték a temetőben a karbantartási munkálatokat, majd ebédelni mentek. Valaki szólt nekik, hogy három román férfi kötekszik a temetőnél, így visszamentek. László Antal szerint nem volt ütlegelés, annyi történt, hogy egyikük meglökte a fiatalembert, aki a földre esett.

Az sem igaz, hogy üldözőbe vették volna őket, míg Simion elszaladt, a másik két stábtaggal békésen elbeszélgettek, megmutatták nekik azt a helyet, ahol egy román személy nyugszik. Eközben a harmadik férfi után mentek többen, hogy visszahívják annak reményében, hogy vele is meg tudják beszélni a történteket, de az elszaladt. 

Egyébként az önmagát írónak, aktivistának és vállalkozónak tartó, 32 éves Focșani-i George Simion már a kampány elején közzétett videójában is támadta a magyarokat, akik szerinte el akarják szakítani az „úgynevezett Székelyföldet” Romániától.

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.