Képernyőmentés
Hol sírjaink domborulnak
MTímea
2019. május 17. péntek, 20:19
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.

Alaposan felkorbácsolta a kedélyeket az úzvölgyi katonatemető helyzete, főleg miután csütörtök este műanyag fóliába csomagolták az ott illegálisan felállított 52 román betonkeresztet. Egy független EP-képviselőjelölt, George Simion úgy gondolta, hogy jó ötlet a kampánycsapatával együtt a helyszínre menni és számon kérni a temetőnél őrködőket, hogy miért takarták le a román kereszteket és az ortodox emlékművet. Bár az tudható, hogy nem ők voltak az elkövetők.

George Simion a Facebookon, élőben közvetítette, amint a temető bejáratánál pár idősebb férfit az csütörtök esti incidensről kérdez, ők azonban visszautasítják a vádakat és azt kérik tőle, hogy ne készítsen felvételt róluk. A szóváltás hirtelen megszakadt, a telefon vélhetően a földre került. A következő pillanatban az ifjú politikus arra panaszkodik, hogy megütötték, és a sáros öltönynadrágjára mutat. Egy másik videóban már azt állítja, hogy megverték, majd elkergették a temetőből, és a követőit kérte, hogy szóljanak a rendőrségnek. 

A Székelyhonnak nyilatkozó László Antal csíkszentmártoni alpolgármester a helyszínen tartózkodott az összetűzés idején. Elmondása szerint az eset azután történt, hogy a szentmártoni önkormányzat munkatársaival elvégezték a temetőben a karbantartási munkálatokat, majd ebédelni mentek. Valaki szólt nekik, hogy három román férfi kötekszik a temetőnél, így visszamentek. László Antal szerint nem volt ütlegelés, annyi történt, hogy egyikük meglökte a fiatalembert, aki a földre esett.

Az sem igaz, hogy üldözőbe vették volna őket, míg Simion elszaladt, a másik két stábtaggal békésen elbeszélgettek, megmutatták nekik azt a helyet, ahol egy román személy nyugszik. Eközben a harmadik férfi után mentek többen, hogy visszahívják annak reményében, hogy vele is meg tudják beszélni a történteket, de az elszaladt. 

Egyébként az önmagát írónak, aktivistának és vállalkozónak tartó, 32 éves Focșani-i George Simion már a kampány elején közzétett videójában is támadta a magyarokat, akik szerinte el akarják szakítani az „úgynevezett Székelyföldet” Romániától.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31214
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.
Saját polgármesterjelöltje, Soós Zoltán is hátat fordít a szervezetnek.
Stelian Tănase szerint az RMDSZ elnöke vérig sértette a románokat, a bocsánatkérése pedig nem őszinte.
Román származású tudós nevét viseli.
Tíz évnyi pereskedés után született kedvező ítélet Hargita megye javára.
Egyre hajmeresztőbb dolgok szivárognak ki a PSD mai vezetőségi üléséről. Meg némi cigifüst.
A dohányellenes törvénytervezetbe bekerült pár hihetetlenül abszurd cikkely is.