Képernyőmentés
Hol sírjaink domborulnak
Timi
2019. május 17. péntek, 20:19
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.

Alaposan felkorbácsolta a kedélyeket az úzvölgyi katonatemető helyzete, főleg miután csütörtök este műanyag fóliába csomagolták az ott illegálisan felállított 52 román betonkeresztet. Egy független EP-képviselőjelölt, George Simion úgy gondolta, hogy jó ötlet a kampánycsapatával együtt a helyszínre menni és számon kérni a temetőnél őrködőket, hogy miért takarták le a román kereszteket és az ortodox emlékművet. Bár az tudható, hogy nem ők voltak az elkövetők.

George Simion a Facebookon, élőben közvetítette, amint a temető bejáratánál pár idősebb férfit az csütörtök esti incidensről kérdez, ők azonban visszautasítják a vádakat és azt kérik tőle, hogy ne készítsen felvételt róluk. A szóváltás hirtelen megszakadt, a telefon vélhetően a földre került. A következő pillanatban az ifjú politikus arra panaszkodik, hogy megütötték, és a sáros öltönynadrágjára mutat. Egy másik videóban már azt állítja, hogy megverték, majd elkergették a temetőből, és a követőit kérte, hogy szóljanak a rendőrségnek. 

A Székelyhonnak nyilatkozó László Antal csíkszentmártoni alpolgármester a helyszínen tartózkodott az összetűzés idején. Elmondása szerint az eset azután történt, hogy a szentmártoni önkormányzat munkatársaival elvégezték a temetőben a karbantartási munkálatokat, majd ebédelni mentek. Valaki szólt nekik, hogy három román férfi kötekszik a temetőnél, így visszamentek. László Antal szerint nem volt ütlegelés, annyi történt, hogy egyikük meglökte a fiatalembert, aki a földre esett.

Az sem igaz, hogy üldözőbe vették volna őket, míg Simion elszaladt, a másik két stábtaggal békésen elbeszélgettek, megmutatták nekik azt a helyet, ahol egy román személy nyugszik. Eközben a harmadik férfi után mentek többen, hogy visszahívják annak reményében, hogy vele is meg tudják beszélni a történteket, de az elszaladt. 

Egyébként az önmagát írónak, aktivistának és vállalkozónak tartó, 32 éves Focșani-i George Simion már a kampány elején közzétett videójában is támadta a magyarokat, akik szerinte el akarják szakítani az „úgynevezett Székelyföldet” Romániától.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31214
A lelkészség köré alakult közösség a második családot jelenti fiatalok százainak az egyetemi évek során. A szülinapon jártunk, ahol a résztvevők örömeikről, élményeikről és egy évtizedes tragédiáról meséltek nekünk.
Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Nézzük meg jól ezt az országot. képesek vagyunk még itt élni? Sabin Gherman írása.
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Háborús körülmények között olyan társadalmi összefogást valósított meg Észak-Erdélyben ez a párt, amelyre sem előtte, sem utána nem volt példa. Kötetbe foglalták rövid, de annál izgalmasabb történetét.
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.