Akkorát nőtt az átlagbér júniusban, hogy a skótok tömegesen kérnek letelepedési engedélyt Romániába

Úgyis kattintani fognak, mert pénzről van szó.
Hirdetés

Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok – mondta volt állítólag Churchill, bár újabban az is vita tárgya, hogy valóban mondott-e ilyet. Mint ahogy az is vita tárgya lehet immár, mit kezdjünk azzal a kőkemény 41 lejes (1,3 százalék!!) átlagbér-emelkedéssel, amit júniusban mért az Országos Statisztikai Hivatal (INS) az előző hónaphoz képest. Én mindenesetre SMS-ben már be is rendeltem estére a rekesz Cristal pezsgőt a szokott helyen – aki jön, csak bögrét hozzon.

A mallorcai nyaralón azért még gondolkodom, egyrészt állítólag George Clooney is érdeklődik, másrészt nem mind arany, amit forrón esznek. A teljes és lehangoló igazság ugyanis az, hogy egyrészt az átlagos bérnövekedés nem átlagosan oszlik meg a különböző területeken, másrészt sok helyen mindössze arról van szó, hogy a dolgozók júniusban kapták meg az éves vagy trimeszteri jutalékokat, üdülési csekkeket és egyéb pótlékokat, így az enyhe növekedés ezeknek tudható be.

A legnagyobb béreket a kohászatban és a kőolaj-feldolgozás területén dolgozók vihették haza ebben a hónapban (átlagosan 8245 lej), míg a másik véglethez a textiliparban tevékenykedők képviselik (átlgosan szerény 1776 lejjel). A legnagyobb csökkenéseket májushoz képest a kőszén-, kőolaj- és földgázkitermelés, valamint a pénzügyi közvetítés (a biztosításokat és nyugdíjalapokat leszámítva) területén dolgozók szenvedték el, a legszembetűnőbb növekedésnek pedig a már említett kohászok és kőolaj-feldolgozók örülhettek; a közalkalmazottak közül a tanárok bérei emelkedtek leginkább.

Összességében azonban többnyire arról van szó, hogy ahol csökkenést mértek májusról júniusra, ott a munkatársak májusban kapták meg az extra jutalékaikat, ahol pedig növekedést, ott júniusban. Amúgy meg, ha azt plusz 41 lejt, amivel átlagosan nőttek a fizetések, most fognám, és elégetném, nem roppanna meg az univerzum egyensúlya. Ennek a statisztikának sem volt sok értelme.

(Vajon a statisztikai hivatal munkatársai mennyit keresnek?)

Hirdetés

Egyébként az átlagbér júniusban nettóban 3142 lej, bruttóban 5127 lej volt. Ön ennél kevesebbet keres? Lehet én is visszamondom a pezsgőt…

(A cím csak poén volt.)

Hirdetés