Mobiltelefonnal a kezében vezet vagy bringázik? Búcsúzzon el a jogosítványától, és jön a bírság!

Módosul a vonatkozó törvény.
Hirdetés
Teleszaladt a zsákja a belügyminisztériumnak azzal, hogy a közutakon egyre több a baleset azon autósok miatt, akik vezetés közben telefonálnak, úgyhogy drasztikus módosítást dolgozott ki: a továbbiakban már azért is bírság jár, ha valaki nem használja, csak a kezében tartja az eszközt.
 
A közúti közlekedésről szóló 195/2002-es sürgősségi kormányrendeletet módosító javaslat meglehetősen szigorú módosítás. Eddig ugyanis csak a mobiltelefon használatát tiltották – már azt az esetet kivéve, ha valaki kihangosítóval tette ezt –, mostantól viszont már azért is szankció jár, ha a rendőr észreveszi, hogy ha valaki a kezében tartja az eszközt.
 
Ráadásul a módosítás kiterjeszti a tiltás hatályát: már nem csak a személygépkocsik, hanem olyan közlekedési eszközök esetében is érvényes, amelyekhez nem szükséges jogosítvány.
 
Vagyis a kerékpárosoknak és a rollereseknek is tilos telefonnal a kézben furikázni – ha mégis ezt teszik, akár 1200 lejes bírságot is kiszabhatnak rájuk.
 
Az autósok a bírság mellett 30 napra a jogosítványuktól is elbúcsúzhatnak.
 
A kezdeményezők szerint a módosítást többek között az is indokolja, hogy naponta mintegy 150 személyt bírságolnak meg az országban vezetés közbeni mobilozás miatt.
 
Az is emlékezetes, hogy tragédia is történt már amiatt, mert a vezető Facebookon élőzött vezetés közben. 

Hirdetés