Még egy hétig sem bírta a gyűrődést az újdonsült belügyminiszter

Lemondott. És ezzel megdöntötte a poszkommunista Románia leghamarabb lemondó belügyminiszterének rekordját. És nem is akárkit győzött le.
Hirdetés

Még bele sem szokhatott új munkakörébe Nicolae Moga belügyminiszter, máris távozik. A belügyi tárca vezetője kedden jelentette be – miután beszélt Viorica Dăncilă kormányfővel –, hogy úgy döntött: lemond tisztségéről, hogy megmentse a minisztérium becsületét

Itt a caracali gyilkosságok kapcsán elkövetett rendőrségi és egyéb hatósági bénázásokra gondolt. Nicolae Moga kereken hat napja került a belügyi tárca élére, miután elődje, Carmen Dan pártpolitikai viták miatt lemondott.

Miközben a caracali botrány tovább gyűrűzik, sem a belügyi tárca, sem a Román Rendőrség élén nincs főnök. Utóbbi vezetőjét, Ioan Budát hétfőn este váltotta le a kormányfő.

Érdekes adalék, hogy a hat nap után lemondó Moga úr nem csak a minisztérium becsületét védte meg (ebben azért kételkedünk kicsit), hanem rekordot is döntött. Ő lett az 1989 utáni Románia legrövidebb idő múltán lelépő belügyminisztere. És hogy kit győzött le? Nem mást, mint Liviu Dragneát, aki az eddigi rekord boldog tulajdonosa volt:  a Boc kormány idején kerek 13 napig ücsörgött a belügyminisztériumi bársonyszékben.

Hirdetés