Míg a kilövési engedélyek a minisztérium asztalán porosodnak, a medvék gyermekekre támadnak (FRISSÍTVE)

Két medvetámadásról érkezett hír ma délután, de az egyik félretájékoztatáson alapult.
Hirdetés

Egyetlen nap alatt két medvetámadásról érkezett hír: az egyik a Hargita megyei Csíkzsögödben, míg a másik a Vrancea megyei  Vizantea-Livezi községben történt. A két esetben közös, hogy az áldozatok gyermekek, de úgy tűnik, még ez sem elegendő ahhoz, hogy a környezetvédelmi minisztérium gyorsított eljárással közbelépjen a veszélyes medvék kilövése érdekében.

Csíkzsögödben egy hét éves gyermekre „támadt” ugyanaz a medve, amelynek kilövését hetekkel ezelőtt kérte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az esetről Borboly számolt be, aki azért méltatlankodott, mert hiába állították össze a dokumentációt az illetékes szervek, a környezetvédelmi minisztériumban nem foglalkoznak az üggyel.„Több mint egy hete ül a minisztériumban a kilövéséért benyújtott dokumentumcsomag. Minek kell még megtörténnie, hogy egyszer s mindenkorra megoldja a minisztérium a medveügyet?” – írja Borboly, aki szerint a környezetvédelmi miniszternek vállalnia kell a felelősséget a számtalan, medvék által okozott kárért és emberi sérülésért.

FRISSÍTÉS
A támadás pontos körülményeiről és a gyermek állapotáról Borboly nem írt részleteket, a Székelyhon viszont kiderítette: nem támadt a gyerekekre a Natúr lakóparkba visszatérő medve, csak rájuk ijesztett. Az állat juhokat kergetett, az ott levő gyerekek előtt is elfutott, de támadás nem történt. Borboly Csaba tehát félretájékoztatta a közvéleményt és a sajtót is.

Két megyével odébb, Vrancea megyében viszont nagyobb volt a baj. Az áldozat egy 11 éves kislány és az édesanyja, akik juhokat legeltettek a település közelében. A bocsos medve váratlanul bukkant fel, a kislányt könnyebben megsebesítette a hátán, majd megharapta a lány védelmére kelő anya lábát. Az áldozatokat az alpolgármester autójával szállították a vidrai kórházba, a nő sok vért vesztett, míg orvosi kezelést nem kapott. A lakosok fel vannak háborodva az eset miatt, főleg miután tavasszal ugyanazon a legelőn egy férfi is medvetámadás áldozata lett, és belehalt sérüléseibe. Az emberek félnek elhagyni házaikat, és azt kérik, a hatóságok adjanak kilövési engedélyt a veszélyes medvékre.

Hirdetés