Azért arra nem számítottunk, hogy pont ebben az épületben kap helyet a kommunizmus rémtetteinek múzeuma

Bár tulajdonképpen nem rossz választás.
Hirdetés

 

A budapesti Terror háza mintájára Bukarestben is létrehozzák a kommunizmus rémtetteinek múzeumát, miután Klaus Iohannis államfő csütörtökön aláírta az erről szóló törvényt.

Ráadásul nem is akárhol, sőt a helyszín némileg meglepő: a parlamentnek otthont adó épületben.

A jogszabály értelmében a művelődési tárcának négy hónapja van arra, hogy megtegye a szükséges adminisztratív lépéseket a múzeum létrehozására.

A létesítmény célja az, hogy bemutassa az 1945 és 1989 közötti időszakot, és korrekt módon tájékoztassa a közönséget a kommunista rendszer által a más véleményen levőkkel szemben alkalmazott bűnökről, a kínzásokról, visszaélésekről.

Az intézmény a tervek szerint állami forrásokra is számíthat, de saját bevételekből, valamint támogatásokból is gazdálkodik majd.

A múzeum azonban nem csupán egyetlen helyszínből áll majd, a parlamenti intézmény csupán a központi eleme lesz egy tágabb hálózatnak, amelyet „a kommunizmus útjának” hívnak majd.

Hirdetés

Így a parlament mellett a kíváncsiak más, a kommunizmus története szempontjából releváns épületekbe is ellátogathatnak majd. 

Országos szinten olyan épületeket vonnak be a projektbe, amelyekben kommunista intézmények vagy börtönök működtek.

Jobban belegondolva a bukaresti parlamentnél alig akad megfelelőbb helyszín, hiszen az maga is egy kommunista rémtett: Bukarest történelmi épített örökségének hatalmas részét dózerolták el, hogy megépülhessen a nacionál-kommunista diktátor, Nicolae Ceaușescu által megálmodott, a Sztálin-barokk legszebb hagyományait megelevenítő monstrum.

 

Hirdetés