Belvárosi műemlékeket dózerolnának le Váradon, hogy üvegpalotákat építsenek a IT-soknak

Akcióban Ilie Bolojan buldózere.
Hirdetés

Ismét sikerült magára haragítania a közvéleményt Ilie Bolojan nagyváradi polgármesternek. Miután nemrég a túl alacsony városközponti épületek szúrták a szemét, az elöljáró most újabb elszállt tervvel állt elő a történelmi belváros átalakítására.

Az épített örökség ellen elkövetett merényletet a város fejlődésével indokolja,

több belvárosi műemléket ugyanis azért dózeroltatna le vagy építtetne át a polgármester, hogy – és most fogózzon meg – helyet biztosítson a IT-cégek számára.

Ilie Bolojan valamiért azt gondolja, hogy a programozók csak ötszintes belvárosi ingatlanokban képesek dolgozni,

így több épületet is kiszemelt a városközpontban, melyek szerinte 5-10 ezer négyzetméteres irodaházakká alakíthatók. Ezek egyike a megyei kórház Körös Áruházzal szembeni épülete, mely egyben a város első közkórháza is volt. 1806-ban kezdték el építeni, majd több szakaszban bővítették, romantikus stílusban készült, az angol gótika elemeivel fűszerezve.

A másik kiszemelt helyszín ennél is régebbi, a Kálvin János utcán található Rhédey-ház a 18. században épült barokk stílusban. Bár a neve ellenére nem a Rhédey-család építette, mindenképp a város egyik legrégebbi épülete, szintén műemlék, de Bolojant ez cseppet sem zavarja.

Hirdetés

Fotók: Oradea.Travel

Az elöljáró nem csak tágas irodákkal csábítaná Nagyváradra a programozókat, a számítástechnikát tanuló egyetemisták szállását és étkeztetését is állná, ha a városban sajátítják el a menő szakmát,

évi 2000 lejes ösztöndíjat biztosítva számukra.

Amúgy a váradi városvezetés nem csak jelenleg közintézmények székhelyéül szolgáló ingatlanokra vetett szemet, magánépületeket is üvegpalotákká varázsolna a befektetők kedvéért, ezért a jövőben több tulajdonost is megkeres modernizálási szándékával.

Szóval, kedves Olvasó, most nézzen körbe a Pece-parti Párizsban! Nem biztos, hogy pár év múlva is így fog kinézni.

Hirdetés