És akkor mostantól a tanároknak és az orvosoknak is pecsétes igazolással kell bizonyítaniuk, hogy nem erőszaktevők

Nem, ez nem vicc.
Hirdetés

Tanárok és egészségügyi alkalmazottak tízezreinek kell mostantól évente kétszer is elzarándokolniuk a rendőrségre, hogy igazolást kérjenek arról: nem erőszaktevők és nem molesztáltak gyerekeket.

Az újabb bürokratikus terhet az a szexuális bűncselekmények elkövetőiről készült országos nyilvántartás létrehozásáról szóló törvény rója rájuk, amely az Adevărul szerint mostantól lépett hatályba, miután Klaus Iohannis államfő már június 20-án aláírta.

A jogszabály értelmében minden oktatási, egészségügyi és szociális intézmény – vagyis olyan intézmények, amelyek a sebezhető személyekkel, vagyis gyerekekkel, idős személyekkel, nőkkel foglalkoznak – alkalmazottainak ki kell váltaniuk a „feddhetetlen viselkedésről szóló igazolást”, amely bizonyítja, hogy nem szerepelnek a nyilvántartásban.

Az igazolást a rendőrségen kell igényelni, és mindjárt évente kétszer, mivel csupán hat hónapig érvényes.

Azért el tudjuk képzelni, mennyire örül minden érintett, akinek sorba kell majd állnia a rendőrségen.

Hirdetés

A törvénytervezetet kidolgozó független képviselőnő, Oana Bîzgan szerint azonban azt mondja: nem is lesz ez annyira macerás. A tervezetet egyébként azt követően nyújtotta be, hogy kiderült: belügyi alkalmazottak erőszakoltak meg kiskorúakat. Ezért normálisnak tekinti, hogy ilyen erkölcsi bizonyítványt kérjenek mindenkitől, aki gyerekekkel vagy nőkkel foglalkozik.

Azt mondja, a rendőrség erkölcsi bizonyítványokat kiállító osztályán fogadókészek voltak, hiszen az a fontos, hogy azok, akik gyerekeket molesztáltak, vagy nemi erőszakot követtek el, ne vehessék fel olyan munkakörökbe, ahol ismét alkalmuk lehet ilyesmit elkövetni.

Ez persze tény, de talán kevésbé bürokratikus megoldást is lehetett volna találni.

Hirdetés