Fotó: Illusztáció. www.huffpost.com
Lajstromba véve
Timi
2019. május 14. kedd, 21:18
Többek között a pedofilokat is listázni fogja a rendőrség. Mire kötelezik majd őket?

A legtöbb nyugati országban már jó ideje nyilvántartást vezetnek a szexuális bűnelkövetőkről, az Amerikai Egyesült Államokban például a 90-es évek elején kezdték el listázni a pedofilokat, ma már az interneten bárki számára elérhetőek az adataik. Bár mi még nem tartunk itt, egy független parlamenti képviselő, Oana Bîzgan törvénytervezetet készített elő, mely lehetővé tenné, hogy

Romániában is külön adatbázisba kerüljenek a szexuális bűnözők.

Ötletét sikeresen átvitte a kérdésben döntő háznak számító képviselőházon, így a kihirdetés után életbe léphet az új törvény.

Az országos nyilvántartásba minden olyan személy bekerülhet, aki szexuális jellegű bűncselekményt követett el, legyen szó:

  • nemi erőszakról,
  • szexuális kizsákmányolásról,
  • kiskorúak megrontásáról,
  • vérfertőzésről,
  • kerítésről,
  • prostitúcióról,
  • gyermekpornográfia terjesztéséről,
  • nyilvános maszturbálásról, stb.

Az adatbázis a bűncselekmény típusa szerint listázná az elkövetőket, függetlenül attól, hogy lezárt vagy folyamatban lévő büntetőeljárásról van szó, letöltötte a börtönbüntetését, esetleg csak feljelentés érkezett ellene.

Ujjlenyomatot, fotót, DNS-mintát egyaránt őrizni fognak az adatbázisban, akárcsak a nyomozás aktáit.

A törvény a külföldön élő román állampolgárokra is érvényes lesz, így a nagykövetségek, konzulátusok és a rendőrségek nemzetközi közreműködésére lesz szükség. Az enyhébb bűncselekmények esetén öt évig tárolnák az adatokat, de az erőszaktevők esetében akár 20 évig.

Aki szerepel a nyilvántartásban, annak kötelessége bejelentkezni a körzeti rendőrségnél, ha lakhelyet változtat, ugyanakkor azt is jeleznie kell, ha 15 napnál hosszabb időre elhagyja a települést, ahol él. Ha ezt nem tartja be, 1 évtől 3 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető.

Közfeladatokat ellátó személyek, például orvosok, rendőrök, szociális munkások, pedagógusok

kötelesek lesznek alkalmazáskor igazolni, hogy nem szerepelnek a szexuális bűnelkövetők nyilvántartásában.

A belügyminisztérium adatai szerint Romániában naponta két és fél nemi erőszak történik és négynaponta megerőszakolnak egy kiskorút. A gyermekpornó terjesztése, a pedofília, a vérfertőzés, a szexuális kizsákmányolás mindennapos jelenség az országban. Ezekben az esetekben a visszaesés gyakorisága 70%.

A törvény azután léphet érvénybe, hogy Klaus Iohannis államfő kihirdeti. A rendőrség főfelügyelőségének 2020. január elsejéig kell gyakorlatba ültetnie a jogszabályt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31166
A lelkészség köré alakult közösség a második családot jelenti fiatalok százainak az egyetemi évek során. A szülinapon jártunk, ahol a résztvevők örömeikről, élményeikről és egy évtizedes tragédiáról meséltek nekünk.
Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Nézzük meg jól ezt az országot. képesek vagyunk még itt élni? Sabin Gherman írása.
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Háborús körülmények között olyan társadalmi összefogást valósított meg Észak-Erdélyben ez a párt, amelyre sem előtte, sem utána nem volt példa. Kötetbe foglalták rövid, de annál izgalmasabb történetét.
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.