Varga Csaba üzent 8080 méter magasból: „Sziasztok! Fent vagyok a csúcson!”

A váradi hegymászó kipipálta a negyedik nyolcezresét.
Hirdetés

Ez ám teljesítmény! A nagyváradi Varga Csabának ma délelőtt sikerült megmásznia a Föld 11. legmagasabb csúcsát, a 8080 méter magas Hidden Peaket Pakisztánban, mindezt pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélkül.

Ezáltal Varga kipipálta a negyedik nyolcezres csúcsát – ráadásul „tiszta mászással” –, magyar részről ennél csak a 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt tudott többet felmutatni. A Kalifa Alpin Csapat a Facebook-oldalán közölte, a váradi hegymászó 12 óra alatt ért fel a csúcsra a táborból, s már el is indult lefelé, hogy minél hamarabb maga mögött hagyja a halálzónát. „Sziasztok! Fent vagyok a csúcson – baromi nehéz volt, indulok lefelé!” – idézi a bejegyzés a hegymászó szavait.

Varga Csaba július elsején érkezett meg a hegy alaptáborába és két akklimatizációs kört teljesített, hogy felkészítse szervezetét a tengerszint feletti magasság növekedésével együtt járó oxigénhiányra. A csúcstámadásra július 16-án indult az alaptáborból és még aznap felért a 6400 méteren kialakított 2-es táborba. Ezt követően indult tovább a 3-as táborba, a csúcstámadás utolsó szakaszának tegnap éjszaka vágott neki. 

 

Hirdetés