Negyedik nyolcezresét hódítja meg a váradi hegymászó

Varga Csaba szombaton kelt útra a Föld 11. legmagasabb csúcsa felé.
Hirdetés

A nagyváradi Varga Csaba  szombaton indult el Pakisztánba, hogy meghódítsa negyedik nyolcezres hegycsúcsát, a 8080 méter magas Hidden Peaket (Gasherbrum I. vagy G1). Varga Csaba pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélkül szeretné megmászni a Karakorum-hegyvonulat egyik legmagasabb, a Föld 11. legmagasabb csúcsát a Kalifa Alpin Csapat tagjaként.

A hegymászó szombaton Iszlámábádba repült, onnan a tervek szerint a hónap végéig éri el az alaptábort.

„Idén még az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektettem a felkészülésre, sokat másztam és heti 130 kilométert futottam terepen, plusz a versenyek és túrák, a terepfutás kiemelt szerepet kapott az edzésprogramomban. A hegymászásra elsősorban sportként tekintek, egy nyolcezres csúcsának elérése komoly sportteljesítmény. Ezúttal a 8080 méter magas G1-et néztem ki magamnak, technikás hegyről van szó, meg kell érte dolgozni. Jól akklimatizálódva, de minél gyorsabban szeretném megmászni” – fogalmazott Varga Csaba az MTI által idézett közleményben.

Varga Csabát Erőss Zsolt élménybeszámolói terelték a hegymászás felé, habár a bihari hegyektől hosszú út vezetett a Himalájáig. Első nyolcezres sikerét 2013-ban aratta a 8035 méter magas Gasherbrum II. megmászásával. Ezt további 2 nyolcezres siker követte: 2014-ben a 8051 méter magas Broad Peak, 2017-ben pedig a 8163 méteres Manaszlu.

A Kalifa Alpin Csapat 2019 februárjában alakult Varga Csaba mellett Lengyel Ferenc és Héjja Bálint tagságával. A csapat megalakulásának egyik célja, hogy a magashegyi expedíciózás nemzetközi gyakorlatára jellemző szemléletmódot és felkészülési stílust meghonosítsa.

Hirdetés