Másodszorra is elbaltázták a tájékoztató táblák feliratait a turistaparadicsom Nagyváradon

Most épp nem a magyar feliratokkal van baj. Hanem mindennel.
Hirdetés

Ha már a múltat nem sikerült rekonstruálni, most a jövőbe repít a nagyváradi polgármesteri hivatal. Ilie Bolojan polgármesternek hiába az a legfőbb célja, hogy ámuló-bámuló turistákkal töltse meg a Pece-parti Párizst, sehogy sem tud megfelelő körülményeket teremteni ehhez.

És most nem a szépen felújított szecessziós palotákra gondolunk, ezeket többé-kevésbé sikerült korhűen helyreállítani, hanem a turizmussal együttjáró összes többi szolgáltatásra. Például a turisták tájékoztatására. Nemrég írtunk arról, hogy

a városvezetés felháborító módon fordíttatta le magyarra a legfőbb látványosságok nevét

a nemrég kihelyezett turisztikai táblákon: a Szent László térből (Piața Unirii) Unirii piac lett, a Főutcából (pietonala Republicii) Republicii sétány. Szerencsére azóta nagyrészt javították a hibát.

Most kisebbet bakizott ugyan, de továbbra sem nyújt valós információkat a turistáknak a polgármesteri hivatal. Sőt, egyenesen a jövőbe repíti őket. Ilie Bolojanék szerethetik a sci-fi irodalmat, azért gondolhatták úgy, hogy

olyan létesítményeket is feltüntetnek az újabb tájékoztató táblákon, melyek nem is léteznek.

Legalábbis a valóságban, csak a tervek szintjén. Így kerülhetett fel a belvárosi parkolók közé a jó pár éve épülő Kossuth utcai parkoló, melyről lassan már senki sem hiszi, hogy valaha elkészül. Vagy a Szabadkőművesek múzeuma, melyre megvan a támogatás és dolgoznak is a projekten, de még messze nincs kész.

Hirdetés

Sőt, az inkriminált táblákon a Bémer tér (Piaţa Ferdinand) és a Nagysándor (Aurel Lazăr) utca gyalogosövezetként van feltüntetve, miközben mindkét belvárosi helyszínen csak most kezdődnek el a felújítási munkálatok.

Aztán csodálkozhat szegény turista, ha sétálóutca helyett nyaktörő állapotokat talál,

parkolóház helyett pedig építőtelep várja. És ezen a helyzeten még az oly sokat reklámozott CityApp alkalmazás sem segít, mert – innováció ide vagy oda –, azt viszont elfelejtették frissíteni.

Pozitívumként azért megállapíthatjuk: Nagyvárad végre nem a múltban él. Hanem a jövőben!

Hirdetés