Az ortodox egyház is kitünteti Simona Halepet, de nem ám csak a teljesítményéért, ortodox hitéért is

Vajon mit tenne az ortodox egyház, ha a teniszcsillag történetesen görög-katolikus lenne?
Hirdetés

Ugye, a közelmúlt bomba-sporthíre volt, hogy Simona Halep megnyerte a wimbledoni tenisztorna női egyes versenyét, Serena Williams ellen. Tényleg nagy teljesítmény, hiszen először nyert egyéniben román teniszező a londoni füves pályás Grand Slam tornán.

Na, és ahogy ez már ilyenkor lenni szokott, a politikusok akcióba léptek. Hogyisne, egy valóban világhírű sportoló díjazása kapcsán lehet egy kis ingyen reklámot csinálni. Emlékeznek még a tavalyi pillanatra, amikor a Roland Garros-i győzőként hazatérő Halep tiszteletére rendezett bukaresti ünnepély alkalmával Gabriela Firea bukaresti főpolgármester asszony úgy gondolta, kicsit részesül a rivaldafényből, ám a rajongók jól lehurrogták? Aztán Firea asszony jól meg is sértődött az eset miatt, sorosozott egyet a Facebook-on, majd felfüggesztette oldalát.

Na, ezúttal sem maradnak el az rivaldás dicséretek. (Persze, szó sincs róla, Halep alaposan rászolgált.) Igaz, hogy a hírek szerint idén Firea asszony úgy menekül az ünnepélytől, mint sátán a tömjénfüsttől. Viszont Klaus Iohannis államelnök már bejelentette: teljesítménye okán a legmagasabb román állami kitüntetést, a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát adományozza a sportolónőnek.

Na de erre már a román ortodox egyház (BOR) is előrukkolt egy kitüntetéssel. Természetesen a BOR is a legmagasabb kitüntetést, a Pátriárkia keresztjét adományozza Halepnek, hogy mikor még nem tudni. Az egyházi indoklás viszont ez esetben kicsit kacifántosabb, hogy ne mondjuk, viccesebb. Ugyanis a BOR nem csak a sportteljesítmény okán díjazza a teniszcsillagot. Tessék, idézzük a hivatalos közleménytt:

Hirdetés

„Értékelvén a női teniszsport terén elért teljesítményeit, ugyanakkor keresztény-ortodox hitét, amelyről a Szent Kereszt jelével nyilvánosan bizonyságot tesz, a Román Pátriárkia…”

Satöbbi. Hát, így megy ez.

Hirdetés