Bajnok!
Szerző: Boros Miklós
2019. július 13. szombat, 17:38
Először nyert egyéniben román teniszező a londoni füves pályás Grand Slam tornán.

Simona Halep nyerte a wimbledoni tenisztorna női egyes versenyét, miután a szombat délutáni döntőben 6:2, 6:2-re legyőzte az amerikai Serena Williamst. A 28 éves konstancai sportoló alighanem karrierje legváratlanabb sikerét aratta, hiszen védekező játékstílusához nem illik a füves pálya: eddig csupán egyszer, 2013-ban nyert ilyen borításon a hollandiai Rosmalenben.

Emellett eddig 2019-ben nem igazán ment neki, januárban elvesztette a világranglista első helyét, és egyetlen tornát sem nyert az év első felében. Wimbledonban is mindössze a hetedik favoritként indult, de az elmúlt két hét során rendkívül magabiztosan és egyre jobban játszott, hét meccsén mindössze egyetlen szettet vesztett – éppen a szintén román Mihaela Buzărnescu ellen, a második fordulóban.

A döntőben pedig élete legjobb játékával – ezt ő maga mondta a trófea átvétele után –, 57 perc alatt lemosta a pályáról minden idők legjobb női teniszezőjét, a 23 Grand Slam-tornát, közte hét Wimbledont nyerő Serena Williamst. Halep mindössze három ki nem kényszerített hibát vétett a fináléban Williams 25-jével szemben, és a gyengéjének számító adogatásban is hatékonyabb volt: négyszer elvette ellenfele adogatást, miközben egyszer sem vesztette el a sajátját.

Simona Halepnek ez volt az ötödik Grand Slam-döntője és második győzelme a tavalyi Roland Garros után. Wimbledonban román teniszező eddig csak párosban tudott győzni, Ilie Năstase háromszor (1970-ben és 1972-ben vegyes, 1973-ban férfi párosban), Horia Tecau pedig egyszer (2015-ben férfi párosban). A mostanában csak balhéival kitűnő Năastase egyesben kétszer is döntőbe jutott, de 1972-ben és 1976-ban is vesztett. A wimbledoni győzelem 2 983 748 dolláros pénzdíjat is jelent Halep számára, aki ezzel már több mint 33 milliót teniszezett össze profi karrierje során.
comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.