Alacsonyan szállnak a miniszteri fejek: még egy tárcavezető búcsúzik

Carmen Dan nem várta meg, hogy kirúgják: lemondott.
Hirdetés

Alacsonyan szállnak a lehullott miniszteri fejek: miután Teodor Meleşcanu külügyminiszter leváltása eldöntött ténnyé vált, egy másik, menesztéssel fenyegetett miniszter, Carmen Dan, a belügyi tárca vezetője úgy döntött, nem várja meg, amíg a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetése leváltja, ezért inkább ő mondott le hétfőn.

Dan szerint nem azért akarták meneszteni, mert elégedetlenek lettek volna a tevékenységével, hanem politikai döntés született, az utca, illetve Klaus Iohannis államfő nyomására, amely eddig nem zavarta a pártot, de most már zavarja.

A távozó miniszter szerint nincs mit felrónia magának, és emelt fővel távozik.

Viorica Dăncilă miniszterelnök, a PSD elnöke viszont rendre utasította Dant. Mint mondta, a távozó minisztert félreinformálták, és szó sincs arról, hogy Iohannis nyomásának engednének.

Egyben megrótta, amiért a nyilvánosság előtt savazta a pártvezetést.

Carmen Dan a jelenleg a rahovai börtönben három és fél éves kényszerpihenőjét töltő egykori pártelnok, Liviu Dragnea embere volt, ő emelte a belügyminiszteri tisztségbe.

Hirdetés

Dragnea bezárása után inogni kezdett a széke, már csak azért is, mert  Meleşcanu mellett a közvélemény őt tette felelőssé azért, hogy az európai parlamenti választás külföldi szavazóköreiben botrányosan zajlott a szavazás.

Utódja Nicolae Moga PSD-s szenátor lehet.

A PSD országos végrehajtó testülete hétfőn délben ült össze, hogy további minisztercserékről döntsön. Egyes hírek szerint összesen nyolc tárca élén várható változás. 

Hirdetés