búcsú
béel
2019. július 15. hétfő, 08:19
Teodor Meleşcanunak lefőtt a kávé.

Elkezdheti dobozolni az irodájában tartott holmiját Teodor Meleşcanu külügyminiszter: a következő kormányátalakítás során már biztosan útilaput kötnek a talpára.

Ezt  Călin Popescu Tăriceanu, az őt miniszternek jelölő kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke jelentette be vasárnap este.

Tăriceanu elmondta, már egyeztetett pártja vezetőivel, és az ALDE vezetőségének hétfői ülésén hivatalosan is javaslatot tesznek  Meleşcanu leváltására.

Az ok: a miniszter egyre rosszabb megítélése,

ami az európai parlamenti választások külföldi szavazókörökben való botrányos lebonyolításának tudható be.

A pártelnök szerint a miniszter rossz megítélése kihat a munkájára is, ezért kell mennie, bár ő személy szerint nagyra becsüli Meleşcanut.

Magyar szempontból sincs miért bánkódni  Meleşcanu lapátra kerülése miatt, hiszen az utóbbi hetekben

az úzvölgyi konfliktus nyomán valóságos ámokfutásba kezdett ő és minisztériuma is,

már ami a magyar-román kétoldalú viszonyt illeti.

Mint emlékezetes, miközben a magyarok békés imára gyűltek össze az osztrák-magyar temető elő, az odaszállított román csőcselék rohamot intézett a temető ellen. Ehhez képest  Meleşcanu szólította fel a magyar kormányt, hogy a magyarokat csillapítsa le.

Később is mismásolt az ügyben a román külügy, majd a 2020-as évet, a trianoni diktátum aláírásának századik évfordulóját a nemzeti összetartozás évének nyilvánító budapesti döntés kapcsán a román külügyminisztérium olyan nyilatkozatot adott ki, amelyben indokolatlannak nevezte ezt a határozatot.

Legutóbb pedig múlt héten adott ki pofátlan közleményeket a bukaresti külügy, miután kedden Meleşcanu Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel egyeztetett.

Miközben Szijjártó azt kérte, hogy az úzvölgyi incidens kapcsán ne a vétlen magyarokat büntessék meg, a román külügy képes volt utólag azt közölni, hogy a találkozót a román fél kérésére tartották, mivel Magyarország viselkedik provokatívan.

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.