Rossz hír az autósoknak: továbbra is rejtekhelyről mérhetik a sebességet a rendőrök

Az alkotmánybíróság ismét döntött.
Hirdetés

Továbbra sem száguldozhatnak kényükre-kedvükre a sebességmániás autósok a közutakon, miután az alkotmánybíróság ismét elkaszálta azt a törvénymódosítást, amely értelmében a közlekedés-rendészet nem mérhette volna a sebességet rejtekhelyről, illetve jelzés nélküli gépkocsiból.

A taláros testület szerdai döntése egyértelmű: egyhangúlag szavazta meg mind a kilenc alkotmánybíró, egyikük sem gondolta úgy, hogy mégiscsak esélyt kellene adni a balesetveszélyes száguldozásnak.

A törvénymódosítást Florin Roman, az ellenzéki Nemzeti Liberális párt (PNL) képviselője kezdeményezte, az alkotmánybíróság pedig következetes volt, mivel már másodszor utasította el őket.

A parlament még tavaly nyáron fogadta el először a módosításokat, amelyekben az is szerepelt, hogy nem elég a traffipaxos rendőrautókon jelezni, hogy rendőrautók, előttük 500-1000 méterre külön molinón is ki kell írni, hogy sebességmérés következik.

Akkor maguk a közlekedés-rendészek fordultak Klaus Iohannis államfőhöz, hogy támadja meg a módosításokat az alkotmánybíróságon, hiszen amennyiben a módosítás hatályba lép, jelentősen megnő a gyorshajtás miatti balesetek száma. A közlekedési rendőrök szerint a halálos áldozatok száma 2019-ben meghaladhatta volna a kétezer főt is.

Hirdetés