Már megint tenyérbe mászó nyilatkozattal hergeli a magyarokat a román külügy

A magyarok ellen valóságos hadjáratot folytató Románia külügyminisztere szerint a magyar fél teszi feszültté a magyar-román viszonyt.
Hirdetés

Sikerült kimaxolnia a pofátlanságot a román félnek az utóbbi időben hangsúlyosabbá vált magyar-román konfliktus kapcsán. Miután Bukarest a kisujját sem mozdította az úzvölgyi katonatemető és az azt a meggyalázástól óvni akaró magyarok ellen rohamot intéző román csőcselék és a támadók odautaztatóinak megbüntetése érdekében, de magyar politikusokat megbírságolt, illetve a magyarok kárára módosította a közigazgatási törvénykönyvet, most Teodor Meleşcanu román külügyminiszter akarja visszafogottságra inteni a magyar felet.

A külügyminiszter a szlovákiai Csorbatón, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri találkozóján találkozott kedden magyar kollégájával Szijjártó Péterrel, akivel az aktuális forró témákról egyeztetett.

Ezt követően érkezett a tenyérbe mászó román külügyi közlemény, miszerint Meleşcanu arra kérte Szijjártó Pétert, hogy a budapesti hivatalosságok visszafogottságról tegyenek bizonyságot nyilatkozataik során, ugyanis

az utóbbi időben a magyar-román párbeszédet mesterséges módon feszültté tették.

Meleşcanu kifejtette, hogy minden helyzetben csakis a nyílt és pragmatikus, az európai, euroatlanti értékekkel, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerséggel összhangban levő kommunikáció vezethet megoldáshoz.

A magyar fél ugyanakkor konkrétan igencsak visszafogottan, ugyanakkor tényszerűen számolt be a találkozóról. 

A magyar külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter megerősítette, hogy Magyarország továbbra is arra törekedne, hogy

a két ország „kapcsolatrendszere visszatérjen a kölcsönös tisztelet és a pozitív dinamika talajára”,

mert ez lenne a jobb mind Magyarországnak, mind Romániának, de mindenekelőtt ez lenne a legjobb az erdélyi és a székelyföldi magyarságnak is.

Hirdetés

A magyar külügyminiszter román kollégája segítségét kérte abban, hogy az úzvölgyi katonai temetőről szóló szakértői egyeztetések folytatódjanak, és még júliusban kerüljön sor a két szakértői csapat helyszíni szemléjére a temetőben.

A nemrégiben elfogadott új közigazgatási törvénnyel kapcsolatban Szijjártó Péter arra kérte a román külügyminisztert, hogy a törvénybe kerüljön vissza az erdélyi és székelyföldi magyaroknak az a korábbi szerzett joga, hogy ha 20 százalék alá csökken egy adott területen a kisebbségi arány, akkor is illessék meg az anyanyelvi használati jogok a kisebbséget.

Végezetül Szijjártó Péter arra kérte Teodor Meleşcanut: a romániai bíróságok fejezzék be azt a gyakorlatukat, hogy több millió forintos bírságokat szabnak ki magyar tisztségviselőkre anyanyelv- és szimbólumhasználat miatt.

Hát ezzel kelti a magyar fél a feszültséget Bukarest szerint.

Hirdetés