Elhunyt Mengele emberkísérleteinek utolsó túlélője, Kor Mózes Éva

A Szilágyságban született, de Amerikában letelepedett asszony 85 éves volt. Krakkóban érte a halál.
Hirdetés

Mózes Éva (férje után Kor) 1934. január 31-án, a Szilágy megyei Porcon született, Berettyószéplak közelében. Alig múlt tízéves, amikor családjával együtt 1944-ben elhurcolták a szilágysomlyói gettóba, majd onnan Auschwitzba. Éva szüleit, valamint két nővérét hamarosan kivégezték, ő viszont ikertestvérével, Miriammal együtt túlélte a holokausztot. Ennek az volt az „ára”, hogy Josef Mengele, a láger főorvosa borzalmas emberkísérleteknek vetette alá őket, több mint ezer hasonló ikerpárral és más foglyokkal együtt.

Megpróbáltatásait több könyvben is megírta, küldetésének tartotta ugyanis, hogy a holokauszt brutalitását feltárja, megőrizze a népirtás áldozatainak emlékét, és minél több emberrel megismertesse a történetét. Miután férje révén az egyesült államokbeli Indiana államban telepedett le, saját otthonában egy múzeumot is kialakított.

Azt vallotta, hogy a megbocsátásnak gyógyító ereje van, ennek jegyében 2015-ben találkozott egykori náci őrrel, Oskar Gröninggel, akivel még kezet is rázott. Minden évben ellátogatott Auschwitzba, rendszeresen idegenvezetést tartott a turisták számára.

Éppen egy ilyen út során, Krakkóban érte a halál. 85 éves volt.

Nyugodjék békében!

Hirdetés

 

 

Hirdetés