Tóparti villából kémleli a PSD a nem túl fényes jövőt

Lyuk a büdzsében, kuncsorgó polgármesterek, átszervezésre és kirúgásra váró miniszterek a láthatáron.
Hirdetés

Egyelőre csak a közelgő nyári vakáció indokolja a nyugalmát és a helyszínét annak az ülésnek, amelyet a kormányzó Szociáldemokrata Párt vezetése tartott tegnap késő este a bukaresti Herăstrău park egyik tóparti protokollvillájában.

A személyi kérdéseket máskor sokkal nagyobb felhajtással kezelő párt most relatív csendben függesztette fel egyik kerületi polgármesterének, a dúsgazdag Robert Negoițának a párttagságát, és nagyjából csak maga Șerban Nicolae szenátor bukott ki azon, hogy leváltották a pártfrakció éléről. A döntés után azonnal távozott is az ülésről.

A gyűlés helyszíne, a Vila Lac 1 nevű protokollvillájának kapuja

Bár most is szó esett a kormány átalakításáról és a miniszterek kiértékeléséről, 

egyelőre nincs tele a központi sajtó az ilyenkor megszokott PSD-hisztériával.

Viorica Dăncilă kormányfő és pártelnök két héten belül ígérte, hogy kiértékelik a minisztériumok munkáját és vezetését. Pártforrásokra hivatkozva a Digi24 és a Szabad Európa Rádió is azt állítja, Carmen Dan belügyminiszter és Răzvan Cuc szállításügyi miniszter alatt inog leginkább a bársonyszék, de Dăncilă feketelistája ennél hosszabb.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, egyes tárcák túlméretezettek, és már csak takarékosságból is át kell szervezni őket, mások viszont munkaerőhiánnyal küzdenek. Ilyen például a szociális és munkaügyi minisztérium, amelyre az új nyugdíjtörvény alkalmazása terhel többletmunkát, írja a Digi24 hírtelevízió honlapja. A kormányfő az európai alapokat kezelő minisztérium 1400 fős állományát tartotta túlzásnak a Szabad Európa Rádió értesülései szerint.

Ami viszont nagyobb visszhangot is kiválthatna, 

Hirdetés

az szintén a pénzügyminiszternek az a kiszivárgott állítása, hogy jelenleg 11 milliárd lejes a költségvetési hiány, és a kormánynak sürgősen elő kell teremtenie közel hét milliárd lejt ahhoz, hogy a költségvetés tartani tudja a 3 százalék alatti hiánycélt. A bevételek ugyanis nem olyan ritmusban csorognak be az államkasszába, ahogy azt év elején tervezték.

Teodorovici egyelőre azt lengette be, hogy azoknak a minisztériumoknak a büdzséjéből vesznek el, amelyek eddig nem költötték el a kiadásra eddig beütemezett összegeket, haszontalan állásokat szüntetnek meg a kormányhoz tartozó központi és területi közigazgatási intézményeknél, és megszüntetik vagy nem indítják el azokat a programokat, amelyek nem hoznak többletértéket, például azt, hogy napi tíz lejjel fizetnék le a diákokat, csak ne lógjanak az iskolából.

A beharangozott költségvetési kiigazítás során másfél milliárd lejt kapnának a helyi önkormányzatok, sok PSD-s polgármester panaszkodott ugyanis arra, hogy csődközelbe került a hivatala.

 

Hirdetés