Van még lejjebb: erőszakos konfliktust akart kiprovokálni Kelemen Hunor egy nyugalmazott tábornok szerint

Mircea Chelaru feljelentette az ügyészségen az RMDSZ elnökét. Elképesztő, hogyan gyűrűzik tovább az úzvölgyi történet.
Hirdetés

Valamilyen formában mindenkit megvisel ez a fránya kánikula, így járhatott Mircea Chelaru nyugalmazott tábornok is, aki az Evenimentul Zilei értesülései szerint feljelentette az ügyészségen Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, akit háborús propagandával vádol a június 6-ai úzvögyi incidensről tett kijelentései miatt.

Az ultranacionalista Chelarunál az verte ki a biztosítékot, hogy Kelemen Hunor az úzvölgyi incidens másnapján a francia közszolgálati rádióban (RFIazt mondta:

az incidenst szerinte néhány román civil szervezet, illetve néhány ortodox pópa és nyugalmazott katonatiszt provokálta ki, utóbbiak között említette Chelaru tábornokot is.

Kelemen Hunor ugyanabban az interjúban vandáloknak nevezte azokat, akik megtámadták az élőláncot alkotó székelyföldieket – ez szerinte koordináltan történt –, összetörték a temetőkaput, kicsavarták a földből a magyar katonák fakeresztjeit és kövekkel dobálóztak.

A nyugalmazott tábornok emiatt fenyegetéssel, illetve hamis információk és háborús propaganda terjesztésével vádolja Kelemen Hunort. Szerinte az RMDSZ elnöke a kijelentésével az állam biztonságát veszélyeztette azáltal, hogy aláásta az állampolgároknak a hadseregbe vetett bizalmát. Chelaru – aki 2000-ben néhány hónapig a hadsereg vezérkari főnöke volt, jelenleg a Román Nemzet Pártja nevű nacionalista politikai szervezet alelnöke – úgy gondolja, Kelemen Hunor

erőszakos konfliktus kiprovokálásának szándékával tette ezeket a kijelentéseit, amelyek fegyveres összetűzésbe torkollhattak volna, így háborús propagandának minősülnek.

Na erre varrjunk gombot!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyébként hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján a témára utalva azt mondta: az erősödő magyarellenesség a Romániát érintő magyar álláspontot és döntéseket is befolyásolhatja, írja az MTI. Szijjártó szerint a kisebbségben élő magyarok miatt fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat. „Emiatt sajnálatos, hogy a magyarellenes indulatok a román politikai élet legfelsőbb szintjeit is elérték” – jegyezte meg a külügyminiszter.  

Hirdetés