Nem tetszik a román külügynek az, ahogyan az orosz nagykövetség emlékszik a múltra

A külügyminisztérium diszkréten, de határozottan történelmi ismeretei bővítésére szólította fel az orosz nagykövetséget.
Hirdetés

A külügyminisztérium nem hagyta szó nélkül, hogy bukaresti orosz nagykövetség enyhén szólva beszólt Romániának annak apropóján, hogy a Szovjetunió 79 évvel ezelőtt bekebelezte Besszarábiát és Észak-Bukovinát. A szombaton közzétett közlemény szerint a tárca helyteleníti a történelmi szempontból „csonka és pontatlan” írást, amelyik az orosz nagykövetség hivatalos Facebook-oldalán jelent meg.

A Teodor Meleșcanu által vezetett minisztérium közleményében az áll, hogy a történelmi események bemutatásának folytatása, ahogyan azt az Oroszországi Föderáció képviselete teszi, nem konstruktív, és nem segíti a kölcsönös tiszteleten alapuló, pragmatikus viszony fenntartását. A tárca ismételten elmondta az álláspontját, miszerint a múltbéli orosz-román viszony nem kellene spekulációknak és megalapozatlan véleményeknek helyt adnia. 

Végezetül a külügyminisztérium arra emlékeztet, hogy az orosz-román történészek közös bizottságának fontos tevékenysége hozzájárulhat ahhoz, hogy feltárják a két ország közötti kapcsolat történelmét, és a munka folytatása segítheti az orosz nagykövetséget abban, hogy frissítse a történelmi ismereteit, illetve konstruktívan nyilatkozzon meg.

Az orosz nagykövetség port kavaró Facebook-bejegyzéséről itt számoltunk be.

Hirdetés