Elhagyják az iskolát, mert oda se jutnak

Vidéken a legrosszabb a helyzet, azokon a településeken, ahol nincs iskola.
Hirdetés

Hihetetlen, de sok-sok évvel az iskolabuszok romániai bevezetése után is a diákok szállításának megoldatlansága a legfőbb oka annak, hogy a tanulók jelentős hányada korán abbahagyja az iskolát. Romániában az iskolaelhagyás kimagaslóan nagy, a diákok több 18 százaléka nem fejezi be a kötelező osztályokat.

A korai iskolaelhagyás legfőbb oka az, hogy a tanulók fizikailag nem jutnak el az iskolába, derül ki a Romániai Akadémiai Társaság civil szervezet közoktatási jelentéséből, amelyet ma mutattak be a Román Nemzeti Bank székházában.

Ahogy az egész Unióban, úgy Romániában is csökken az iskolaelhagyók aránya, de itt a leglassabban: hét év alatt mindössze 1,7 százalékponttal. Így csak szép álom marad az ország által vállalt cél, miszerint két éven belül 11,4 százalékkal csökkenti az iskolaelhagyást, áll a jelentésben.

A korai iskolaelhagyás drámai mértékét nem lehet egyetlen intézkedéssel csökkenteni, integrált intézkedéscsomagra van szükség főként azok esetében, akik nem tudnak azon a településen iskolába járni, ahol laknak, illetve az anyagilag hátrányos helyzetű gyermekek esetében, hogy a rendszer egyetlen gyermeket se hagyjon lemorzsolódni. 

A jelentés szerint az állami hatóságok nem is ismerik pontosan az ingázó gyermekek helyzetét. A tanulók utaztatásának rendezése mellett hozzá kell fogni bentlakásokat és iskolai menzákat építeni és működtetni, hogy ne a gyermekek lakóhelye és anyagi helyzete döntse el a jövőjüket.

Hirdetés

Ecaterina Andronescu tanügyminiszter év elején minden iskolásnak táblagépet, minden iskolának okostáblát és a vidéki településeknek 2300 új mikrobuszt ígért iskolabusz gyanánt.

 

Hirdetés