Kötelező, értem?
szabot
2019. február 13. szerda, 12:58
Minden öt diákból egy kihull a kötelező oktatásból.

Minden olyan családhoz kiszállna az illetékes polgármesteri hivatal, ahol a szülők nem íratták be a gyereket az iskolába. Az iskola kötelező osztályaiból kimaradó gyerekeket a személyi számuk alapján azonosítja a Kolozs megyei tanfelügyelőség, amely azután „ráküldi” a szülőkre a hivatalt, vázolta az iskolaelhagyók egyenkénti összeszedését célzó módszert Valentin Cuibus főtanfelügyelő.

Romániában óriási az iskolaelhagyás,

a diákok több mint 18 százaléka még a kötelező osztályok befejezése előtt elhagyja a rendszert, és a főtanfelügyelő szerint ennek megakadályozására az iskoláknak nincs eszközük. Kolozs megyében relatív alacsony, mindössze 2,14 százalék az iskolaelhagyók aránya, és főként a vidéki, illetve roma közösségekben jellemző, kiugróan a 8. és 9. osztály között, leggyakrabban anyagi okokból. 

Nem engedhetik meg maguknak a szülők, hogy iskolába járassák a gyerekeket, 

idézte a Mediafaxnak Cuibus a legtöbbször hallott indokot. De megtörténik az is, hogy külföldön dolgozó szülő egyszercsak magával viszi a csemetéjét, és elfelejti az iskolában ezt bejelenteni.

Az aktuális tanévre beiratkozottak személyi számait összevetik az előző tanév diákjainak személyi számát tartalmazó listával, és aki nincs a beiratkozottak között, de még kötelező lenne iskolába járnia, annak családját felkeresi a lakóhely szerint illetékes polgármesteri hivatal munkatársa. Feltérképezi a család helyzetét, és ha úgy látja, hogy

a szülők nem hagyják iskolába menni a gyereket, akkor meg is büntetheti őket.

Szankciók mellett a megelőzéssel is próbálkozik a tanfelügyelőség: 2018-ban uniós alapokból 60 gyermek szüleit támogatják abban, hogy óvodába, iskolába küldjék a gyereküket. Ruházatot, lábbelit, mosdószereket és gyerekenként 100 lejt biztosítanak a családoknak akár már a gyerek 2 éves korától, hogy bölcsődébe, óvodába, majd iskolába járhasson.

A jelenleg legismertebb iskolaelhagyó vélhetőleg az a 30 éves nő, aki még a 9. osztályt sem fejezte be egy műszaki szakiskolában, de tíz évig orvosként önkénteskedett az Ilfov megyei sürgősségi kórházban.

comments powered by Disqus
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.