Kötelező, értem?
szabot
2019. február 13. szerda, 12:58
Minden öt diákból egy kihull a kötelező oktatásból.

Minden olyan családhoz kiszállna az illetékes polgármesteri hivatal, ahol a szülők nem íratták be a gyereket az iskolába. Az iskola kötelező osztályaiból kimaradó gyerekeket a személyi számuk alapján azonosítja a Kolozs megyei tanfelügyelőség, amely azután „ráküldi” a szülőkre a hivatalt, vázolta az iskolaelhagyók egyenkénti összeszedését célzó módszert Valentin Cuibus főtanfelügyelő.

Romániában óriási az iskolaelhagyás,

a diákok több mint 18 százaléka még a kötelező osztályok befejezése előtt elhagyja a rendszert, és a főtanfelügyelő szerint ennek megakadályozására az iskoláknak nincs eszközük. Kolozs megyében relatív alacsony, mindössze 2,14 százalék az iskolaelhagyók aránya, és főként a vidéki, illetve roma közösségekben jellemző, kiugróan a 8. és 9. osztály között, leggyakrabban anyagi okokból. 

Nem engedhetik meg maguknak a szülők, hogy iskolába járassák a gyerekeket, 

idézte a Mediafaxnak Cuibus a legtöbbször hallott indokot. De megtörténik az is, hogy külföldön dolgozó szülő egyszercsak magával viszi a csemetéjét, és elfelejti az iskolában ezt bejelenteni.

Az aktuális tanévre beiratkozottak személyi számait összevetik az előző tanév diákjainak személyi számát tartalmazó listával, és aki nincs a beiratkozottak között, de még kötelező lenne iskolába járnia, annak családját felkeresi a lakóhely szerint illetékes polgármesteri hivatal munkatársa. Feltérképezi a család helyzetét, és ha úgy látja, hogy

a szülők nem hagyják iskolába menni a gyereket, akkor meg is büntetheti őket.

Szankciók mellett a megelőzéssel is próbálkozik a tanfelügyelőség: 2018-ban uniós alapokból 60 gyermek szüleit támogatják abban, hogy óvodába, iskolába küldjék a gyereküket. Ruházatot, lábbelit, mosdószereket és gyerekenként 100 lejt biztosítanak a családoknak akár már a gyerek 2 éves korától, hogy bölcsődébe, óvodába, majd iskolába járhasson.

A jelenleg legismertebb iskolaelhagyó vélhetőleg az a 30 éves nő, aki még a 9. osztályt sem fejezte be egy műszaki szakiskolában, de tíz évig orvosként önkénteskedett az Ilfov megyei sürgősségi kórházban.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29924
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.