Évek óta átveri az embereket az egyesület, amelyik több mint száz román fiatalt hagyott magára külföldön

Minden írott és íratlan szabályt felrúgott, ígeretei annyit értek, mint falra hányt borsó, és inkább volt utazási iroda, mint egyesület. Mégis évekig működhetett.
Hirdetés

Megérkezett Romániába a külföldi reptereken „felejtett” több mint száz kiskorú fiatal egy része, és a többiek utazását is átszervezték, közölte a külügyminisztérium. A kormánynak azért kellett közbeavatkoznia, mert egy ifjúsági szervezet – mely, mint kiderült gyakorlatilag utazási irodaként működött mindenféle engedélyek nélkül – magukra hagyta az amerikai és japán tanulmányi útról hazatérő gyerekeket, Milánóban, Tokióban és Dohában. Több sajtótermék a résztvevők beszámolóira hivatkozva azt írja, hogy nem biztosították számukra a repülőjegyeket, de gond volt az egész út során. New Yorkban például egyetlen felügyelő kísérte el a hetvenfős csoportot. Tokióban szintén hetvenen rekedtek. 

A mostani két kirándulás résztvevőinek számáról egyébként ellentmondásos információk jelentek meg a sajtóban, van ahol nyolcvan, van ahol 150 gyermekről írnak. Valószínűelg az utóbbi reális. Az viszont nem világos, hogy közülük hány diák esetében merült fel gond a hazaútnál, és az összes gyerek repülőjegye hiányzott-e. 

Az egyik résztvevő beszámolója szerint saját zsebből vették meg a jegyeket

A rendőrség időközben közölte, hogy büntetőeljárást indított annak kiderítésére, mi is történt pontosan. Az már most kiderült az egyesületről, hogy eddig is komoly aggályok merültek fel a működésével kapcsolatosan. A turisztikai minisztérium tavaly meg is büntette 30 ezer lejre, mert nem rendelkezik az utazások szervezéséhez nélkülözhetetlen engedéllyel, és valójában tanulmányi utaknak álcázza a jól jövedelmező gazdasági tevékenységét. Az egyesület persze fellebbezett a büntetés ellen, az eljárás pedig még folyamatban van.

Hirdetés

Az is bebizonyosodott, hogy más kirándulásokon is gondok akadtak: 2018 októberében egy marokkói út után arra panaszkodtak a szülők, hogy az egyesület nem tartotta az ígéreteit, pocsék szállást és ételt biztosítottak a gyerekeknek, és a beígért programoknak a fele sem valósult meg. Ráadásul az is biztos, hogy a mostani utazást szervező pedagógustól már rég megvonták a tanítás jogát.

A Târgu Jiu-i székhellyel rendelkező ifjúsági szervezetet (Young Partners For Civil Society Development) 2004-ben jegyezték be. Saját bevallásuk szerint több mint kétezer, 15 és 25 év közötti taggal rendelkeznek, és az utóbbi öt év során több mint kétszáz nemzetközi projektet bonyolítottak le. Az egyesület vezetője egy Ghinoiu nevű úr, aki egyszerűen felszívódott, a botrány kirobbanása óta senki sem tudja, merre lehet.

Hirdetés