Jön a tejjel-mézzel folyó Kánaán a nyugdíjasok számára, de honnan lesz erre pénz?

A képviselőház elfogadta a sokat vitatott nyugdíjpontérték-növelő Olguța-törvényt, de az nem világos, hogy a számlát ki állja.
Hirdetés

Befejeződött végre a nyugdíjtörvény körüli, hónapok óta tartó olcsó telenovella, miután a képviselőház döntő házként elfogadta a tervezetet, és már csak az államfőn múlik a kihirdetése.

A nyugdíjpontok értékének fokozatos növekedését előíró, az RMDSZ által is támogatott jogszabály körüli fejetlenségről röviden csak annyit kell tudni, hogy az alkotmánybíróság első körben alaptörvénybe ütközőnek találta, másrészt

egyáltalán nem világos, hogy a kormány honnan a fenéből fogja előkotorni ezeket a hatalmas összegeket,

a költségvetési erőfeszítés ugyanis csillagászati lesz a szakértők szerint. 

Na de nézzük a lényeget: a törvény szerint a nyugdíjpont értéke 

  • szeptember elsejétől 1265 lejre,
  • 2020 szeptemberétől 1775 lejre, 
  • 2021 szeptemberétől pedig 1875 lejre emelkedik. 

A képviselőházi vita során a Lia Olguța Vasilescu volt munkaügyi miniszter által indítványozott törvény megkapta a magáét az ellenzéktől: a liberálisok szerint a jogszabály második verziója is

épp olyan kaotikus és átláthatatlan, mint az első, és mindez csak arra jó, hogy a kormánykoalíció kedveskedjen szavazóbázisának.

Hirdetés

Az USR azt kifogásolta, hogy egyrészt a sokat bírált különnyugdíjakat végül nem radírozták ki a tervezetből, másrészt az emelés csak az idén 8,5 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést.

Kíváncsian várjuk, Iohannis rábólint-e majd erre az egészre. Aki borzasztóan unatkozik, itt újranézheti a képviselőház ülését:   

Hirdetés