Választási csalást kiált a választást szervező koalíció

A PSD-ALDE pártkoalícióban pletykák alapján felmerült a gyanú, és ki akarja vizsgálni az EP-választást, amit maga szervezett.
Hirdetés

Nem bírunk leállni a csodálkozásban / röhögésben / hüledezésben, mióta olvastuk, hogy a kormánykoalíció a május 26-i EP-választás tisztaságát kivizsgálni hivatott parlamenti bizottságot állítana fel. Annak a választásnak a tisztaságát, amelyet épp ez a kormánykoalíció szervezett (és veszített el, tegyük hozzá).

Az ötletet megvitatta a PSD és az ALDE hétfő reggeli koalíciós ülésén, majd az ALDE és a szenátus elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu javasolta a házbizottságban, amely javasolni fogja a plénumnak, hogy az alsó- és felsőház alakítson közös vizsgálóbizottságot.

A vizsgálóbizottságosdinál már csak az röhejesebb, hogy mivel indokolja a szükségességét úgy Tăriceanu, mint a PSD szóvivője, Mihai Fifor, aki múlt héten lengette be a vizsgálódást: pletykákkal. „Az utóbbi időben nagyon sok olyan elem jelent meg a közbeszédben, amelyről úgy tűnik, együttvéve világos bizonyítékot képeznek csalásra vagy szabálytalanságra a választási folyamatban” – nyilatkozta ma Tăriceanu.

Vagyis meg sem merték nevezni a külügyminisztert forrásként, holott Teodor Meleșcanu volt az első, aki csalást, választási turizmust emlegetett. Abban a külügyminisztériumi jelentésben is szerepel, hogy öt-hat busszal szállították a szavazókat a külképviseletekhez, amelyben a minisztérium a végeérhetetlen választói sorokat próbálta kimagyarázni.

Valahogy így működik a – polgáraival mindenképp – párhuzamos állam.

Hirdetés