Voks populi
béel
2019. május 30. csütörtök, 08:04
Persze meglepetés nincs.
Kitett magáért az Országos Választási iroda,és szerda estére már sikerült is megszámolnia az összes, Romániában és külföldön leadott EP-választási szavazatot. Ennek nyomán kiderült: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jókora előnnyel verte meg a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD).
 
Az állás tehát a szavazatok 100 százalékának megszámlálása után:
 
PNL: 27 százalék
PSD: 22,51
USR-PLUS: 22,36
Pro Románia: 6,55
PMP: 5,66
RMDSZ: 5,44
 
Vagyis ezek a pártok szereztek EP-mandátumot.
 
A Romániában leadott 8 690 356 érvényes szavazat nyomán ez az állás (270 186 érvénytelen voks volt):
 
PNL - 26,79
PSD - 23,38
USR-PLUS - 21,42
ProRomânia - 6,61
PMP - 5,66
UDMR - 5,44
ALDE - 4,24
Peter Costea - 1,41
George Simion - 1,21
Gregoriana Tudoan – 1,11
 
A külföldön leadott voksok azért más sorrendet hoznak. A külföldön élő románok 376 925 érvényes szavazatot adtak le, az érvénytelen voksok száma 4196. Itt a sorrend:
 
USR-PLUS - 43,88
PNL - 31,93
PMP - 7,92
George Simion - 3,25
PSD - 2,41
Peter Costea – 2,32
 
Ez várhatóan annyit jelent, hogy a PNL 10, a PSD 8, az USR-PLUS szintén 8, a Pro Románia 2, a PMP és az RMDSZ pedig ugyancsak 2 képviselőt küldhet majd az uniós törvényhozásba.

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.