Kevesebb időbe telik megkerülni a Földet, mint eljutni a CFR-vel Temesvárról a Fekete-tengerig

És ez nem vicc: egy jobb repülőgéppel akár 10 óra alatt körbeutazható a bolygó, míg a Temesvár és Mangalia közötti vonatozás jelenleg 30 órába telik.
Hirdetés

Nemrég azon gondolkodtunk, hogy míg az első űrutazás 108 percig tartott, és ennyi idő alatt Gagarin megkerülte a Földet, addig egy átlagos vonat például Kolozsvár és Szatmár között 540 perces (mintegy 9 órás) utat tesz meg, míg célba ér. Ugyanez jutott eszünkbe amikor olvastuk: az a vonat, amelyik vasárnap 18 órakor indult el a Fekete-tengerre, csak kedden éjszaka érkezik Mangaliára. Akárhogy számoljuk, ez 30 óra utazást jelent.

A brutális késés kivételes módon nem kizárólag a román vasúttársaság hibája, hanem az időjárásé is, mivel súlyos áradások nehezítik a közlekedést Szörényvár (Drobeta Turnu Severin) környékén. A síneket is érintő árvizek miatt több vonat is vesztegelni kényszerült a 900-as számú pályán. A helyzet még várhatóan 2-3 napig is eltarthat. 

Ez több vonatot is érintett, de a legdurvábban azok szívták meg, akik vasárnap délután elindultak a Fekete-tengerre és csak kedd éjszaka érkeznek meg. Normális esetben a 793 kilométert 15 óra teszi meg a vonat, de most a kerülőút beiktatása miatt 30 órás lesz a vonatozás.

Az ember eljut az űrbe, sőt, ma már a Holdra is ennyi idő alatt. 

 

Hirdetés