Pénzért árulta párttársainak a befutó helyeket a PNL egyik erős embere

Három év felfüggesztett börtönre ítélték a PNL honatyáját.
Hirdetés

Korrupció miatt három év börtönre ítélte ma a legfelső bíróság Mihai Voicut öt éves próbaidőre felfüggesztve. A nem jogerős bírói ítélet abban találta bűnösnek a Nemzeti Liberális Párt képviselőjét, hogy a 2012-es önkormányzati, majd parlamenti választások előtt öt- és húszezer lej közötti összegekért árulta a befutó helyeket saját pártja jelöltjeinek, ami kimeríti a befolyás vagy tekintély felhasználása saját vagy másnak történő haszonszerzés céljából büntetőjogi kategóriáját.

Mihai Voicu a PNL egyik alelnökeként és az egyik megyei szervezet elnökeként olyan feltételt szabott a befutó helyek megpályázásához, amely nem szerepelt a párt alapszabályzatában: mégpedig hogy az egyéni jelöltek pénzzel támogassák a választási kampányt. Ugyanezt szabta a politikai támogatás feltételéül azok számára, akik közintézmény vezetői pozícióját pályázták meg.

Felfüggesztette párttagságát, és végleg kivonul a politikából – nyilatkozta a hír hallatán Voicu a Digi 24 hírtelevíziónak. Úgy véli, bárkinek ezt kellene tennie még így is, hogy az ítélet egyelőre nem jogerős.

Húsz párttagot tudott így rávenni különböző mértékű összegek befizetésére, az összegyűlt 290 450 lejből 156 680 lejt adott az ügy másik vádlottjának, Constantin Eneának, hogy népszerűsítő anyagokat vásároljon a 2012-es önkormányzati választási kampányhoz. Valójában viszont csak 24 873 lej ment erre a célra, a maradék összeget Enea tette zsebre a Coliseum SA nevű cégen keresztül.

Hirdetés