Mostantól román politikus mondja meg a tutit az EP liberális frakciójának élén

Alig hogy megérkezett, máris frakcióvezetővé választották.
Hirdetés

Máris személyes sikert könyvelhetett el Dacian  Cioloş volt technokrata román miniszterelnök, akinek Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) nevű alakulata a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) közösen 22 százalékos támogatottsággal jutott be az Európai Parlamentbe: a magát Újítsuk meg Európát-ra (Renew Europe) átkeresztelő liberális frakció vezetőjévé választották.

A korábban Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) néven futó liberálisok számára persze  Cioloş nem lehet ismeretlen, hiszen korábban is Brüsszelben tevékenykedett: mezőgazdaságért felelős uniós biztos volt, amíg haza nem hívták miniszterelnökösködni a Ponta-kormány lemondása után.

Az újdonsült frakcióvezető máris magabiztos üzenetet posztolt.

„Ez csupán egy újabb lépés azon politikai építmény létrehozása felé, amelynek építésén az elmúlt két évben dolgoztunk Fontos lépés, de csak a projektünk kezdete. Bebizonyítottuk, hogy kiérdemeltük a bizalmat a május 26-i választáson, bebizonyítottuk, hogy szerves részét lépezzük Európa releváns erőinek. Brüsszeli tevékenységünk és az országszerte megnyitandó európai parlamenti képviselői irodánk révén továbbra is egyre több Európát viszont Romániába” – írta.

Szerinte a következő lépés egy olyan romániai politikai projekt létrehozása, amely „olyan jövőt kínál a romániai polgárok számára, amilyet megérdemelnek.”

Hirdetés

Az Újítsuk meg Európát frakció tagja a Macron Féle Köztársaság Lendületben (La Republique En Marche ) is.

A frakciónak összesen 110 képviselője van az EP-ben.

Hirdetés