Elunták az ígérgetést: azonosnemű párok perelik az államot

A honatyák eltemették az élettársi kapcsolat elismerését, az ACCEPT most módszeresen és a bíróságon követeli.
Hirdetés

Nagyot húzott a bukaresti ACCEPT emberjogi szervezet: 18 évvel azután, hogy elérte, ne legyen büntethető az azonosneműek konszenzuális kapcsolata, most hét párt támogat abban, hogy Strasbourgban pereljék a román államot az azonosneműek élettársi kapcsolatának jogi elismeréséért. A per sokkal nagyobb hatású lesz, mint a bukaresti Pride hetének összes idei rendezvénye.

Az Európai Emberjogi Bíróságon indított per annál is nagyobb szabású, mint amelyet Relu Coman és Robert Hamilton nyert meg tavaly az állammal szemben az Európai Unió Bíróságán Luxemburgban. Ők hosszú évekig azért pereltek, hogy az amerikai Hamilton kaphasson romániai tartózkodási és munkavállalási engedélyt a romániai Coman házastársaként. Vagyis itt a román állam csak implicite, a tartózkodási engedély alapjaként és a Coman-Hamilton házaspár esetében kénytelen elismerni a külföldön kötött melegházasságot. A ma bejelentett per célja viszont közvetlenül

az élettársi kapcsolat explicit elismerése és legalizálása Romániában

arra hivatkozva, hogy a jogi forma hiánya sérti az azonosnemű párokat is megillető jogot a magán- és családi élethez. Azzal, hogy az állam nem ismeri el az azonosnemű párok élettársi kapcsolatát, az állam diszkriminálja az ilyen kapcsolatokban élő embereket:

  • ezek a párok nem léphetnek fel egymás hozzátartozóiként kórházakban, orvosi kezeléskor, 
  • a különnemű párokkal ellentétben nem vehetik igénybe egymás egészségügyi biztosítását,
  • végzetes esetekben nem dönthetnek arról, lekapcsolják-e társukról az életfenntartó gépeket, 
  • nem kérhetik ki elhunyt társuk halotti bizonyítványát a hivataloktól vagy holttestét a hullaházból, nem igényelhetnek temetési segélyt,
  • nem élhetnek az öröklés általános jogszabályaival,

sorolja az ACCEPT egyesület mai közleménye. A hét stabil, azonosnemű párt alkotó 14 személy azt rótta fel a strasbourgi emberjogi bíróságon, hogy a román állam megszegi saját kötelezettségét a magán- és családi élet védelmére, amennyiben a családot azonosnemű pár alkotja. Sőt 2009 óta tevőlegesen megkülönbözteti őket azzal, hogy úgy alakította át a családjogi keretet, hogy

kizárja az azonosnemű párokat a családjog biztosította védelemből.

Keresetükben az Európai Emberjogi Egyezmény két kitételére hivatkoznak: az alapvető jogok és szabadságok, a magán- és családi élet védelmére, illetve a nemi irányultságon alapuló diszkrimináció tiltására. Emellett az EJEB szolgáltatta 2015-ös precedensre is hivatkoznak, amelyben a bíróság kötelezte Olaszországot az azonosnemű párok együttélésének jogi elismerésére, nyilatkozta Iustina Ionescu ügyvéd, az ACCEPT egyesület egyik tagja.

A hét pár egyike Florin Buhuceanu és Victor Ciobotaru, öt éve élnek együtt. Buhuceanu maga is ügyvéd, az ACCEPT alapítója és elnöke volt, a ’90-es évek közepétől küzd a melegek egyenjogúságának elismeréséért. Ciobotariu adventista teológiát végzett, és rendszeresen szervez támogatócsoportokat az LMBT-közösség hívő tagjai számára. A másik hat pár anonim szeretne maradni, áll az ACCEPT közleményében. 

A bejegyzett élettársi kapcsolatot 13 éve kérő egyesület kész más párok ügyét is ingyen képviselni, amennyiben csatlakozni szeretnének a perhez. Szándékukat az accept@acceptromania.ro email címen, a 021 252 56 20 telefonszámon, illetve az egyesület Facbeook-oldalán jelezhetik.

Hirdetés

Az alkotmánybíróság tavaly kimondta, hogy az azonosnemű párokat is ugyanúgy megilleti a család alkotmányos védelme, mint a különnemű párokban élőket.

A kormány és a parlament azonban elutasítja,

hogy jogalkotással az azonosnemű párokra is kiterjessze ezt a védelmet. Tavaly októberben, amikor kiderült, hogy érvénytelen lett az azonosneműek házasságát alkotmányban is tiltani szándékozó népszavazás, több párt honatyái törvényt kezdeményeztek a regisztrált élettársi kapcsolatról. Mi több, maga Liviu Dragnea, a PSD akkori elnöke is megígérte, hogy a népszavazás után rendezik a kérdést a parlamentben. 

Ehhez képest a törvényjavaslatot a szenátus idén márciusban leszavazta, rá egy hétre a kormány is elutasította arra hivatkozva, hogy a költségvetésben nem különítettek el keretet például özvegyi nyugdíjra. A javaslat jelenleg a képviselőház különböző bizottságaiban bolyong. Az ACCEPT egyesület 2008 óta nyolc törvényjavaslatot nyújtott be ebben a témában, de egyiket sem írta alá megfelelő számú honatya ahhoz, hogy napirendre kerülhessen.

Az aktuális hatalom mindig azzal érvel, hogy nincs reális társadalmi igény a bejegyzett élettársi kapcsolatra, mutat rá az egyesület, miközben szociológusok becslése szerint a lakosság tizede él jogi védelem nélküli élettársi kapcsolatban. 1993 óta 25 százalékponttal csökkent a melegek társadalmi elutasítottsága a felmérésekben, az LMBT-családok elismerésének támogatottsága pedig folyamatosan növekszik, áll az egyesület közleményében.

Hirdetés