Bármennyire is furcsa, Ázsiában kezdi európai kupaszereplését a CFR

Az FC Asztana lesz a kolozsvári focicsapat első ellenfele a Bajnokok Ligája selejtezőiben.
Hirdetés

A lehető legtávolabbi ellenfelet sorsolták ki tegnap az UEFA svájci székhelyén a CFR számára a Bajnokok Ligája selejtezőjében: a néhány hónapja Nur-Szultanná átkeresztelt kazah főváros légvonalban 3464, közúton 4305 kilométerre van Kolozsvártól. Ennél még Izland is közelebb lenne.

A főleg gazdasági okokból 2002-ben az ázsiai szövetségből az európaiba átkerülő kazah futball zászlóshajója az állami olajvagyonból fenntartott Asztana, amelynek leginkább a kerékpárcsapata világhírű, de a fociban sem kell szégyenkeznie. A legutóbbi öt kazah bajnoki címet begyűjtő Asztana elsősorban a balkáni és afrikai országokból származó légiósokra épül, bár mostanában a fizetések csökkenésével a létszámuk is csökkent valamelyest.

A jelenlegi keret tagja a román válogatott Dorin Rotariu is, a Dinamo korábbi középpályását az FC Bruges adta kölcsön a kazahoknak. A csapat edzője az ukrán Roman Hrihorcsuk. Az európai kupákban 2013 óta folyamatosan szerepel, a 2015/2016-os szezonban még a Bajnokok Ligája főtáblájára is felkerült, ahol a Galatasaray-jal oda-vissza, a Benficával és az Atlético Madriddal pedig hazai pályán játszott döntetlent. Az elmúlt három idényben pedig az Európa Ligában volt rendre csoportkörös, tavaly még a tavaszi egyenes kieséses meccseket is megérte. 

Hirdetés

                 Ilyen kis pöpec stadionban kell megküzdeni a kazahokkal. 

Hiába van Ázsiában, ez bizony egy tipikus kelet-európai klub, amelyet a legtöbb csapat elsősorban logisztikai okokból akar elkerülni, hiszen az utazás és a három órás időeltolódás jelenti a legnagyobb kihívást. A CFR ráadásul idegenben kezd július 9-én vagy 10-én a harmincezer férőhelyes Asztana Arénában, a fellegvári visszavágó pedig 16-án vagy 17-én lesz Kolozsváron.

Szerdán pedig azt is megtudjuk, ki lehet a következő ellenfél: továbbjutás esetén a BL, kiesés esetében pedig az Európa Liga második selejtezőkörében. 

Hirdetés