Mostantól aztán düböröghet az autópálya-építés Biharban

Épülhet az észak-erdélyi sztráda másik két szakasza és a Nagyváradot a sztrádával összekötő út is.
Hirdetés

Igazán termékeny volt a szerdai nap Bihar megye és Nagyvárad számára, már ami az autópálya-építést illeti: a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) kihirdette a még építésre váró két bihari szakasz megépítésére kiírt pályázat győzteseit, a kormány pedig a megyeszékhelyt a sztrádával összekötő út megépítéséről döntött.

Bihar megyében három ütemre osztották az A3-as, azaz az észak-erdélyi autópályát, ebből az első, Bihar község és az országhatár közötti, valamivel több, mint öt kilométeres szakasz már épül, és az ígéretek szerint az év végéig akár még el is készülhet.

Most két, összesen 54,9 kilométeres szakasz kivitelezőit választották ki, amelyek összesen 144 millió euróért építik meg őket.

A Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti, 26,35 kilométeres szakaszt a román Construcţii Rt. és a horvát Hidroelektra Mehanizacija D.D. alkotta konzorcium építheti meg 75,7 millió euróért. Itt egy közlekedési csomópontot, valamint 19 hidat, felüljárót és völgyhidat kell megépíteni.

A tervezésre 6, a kivitelezésre 18 hónap áll rendelkezésre.

A Bisztraterebes és Bihar község közötti, 28,55 kilométeres ütem boldog építője egy, a nagyváradi Trameco Rt. köré szerveződő konzorcium, amely 68,3 millió euróért biztosítja majd a gyorsabb közlekedést. Ezen a szakaszon 18 híd, felüljáró és völgyhíd épül, a tervezési és kivitelezési határidő itt is összesen két év.

Mindkét szakaszra tízéves jótállást vállalnak.

A szerződéseket elvileg akár már tíz nap elteltével aláírhatják, ha ebben az időszakban nem nyújtanak be óvást a pályázaton alulmaradt cégek. Ha viszont igen, akkor meg kell várni az óvások elbírálását.

De ez még nem minden.

Hirdetés

A kormány szerdai ülésén jóváhagyta a Nagyváradot az épülő észak-erdélyi autópályával összekötő gyorsforgalmi út megépítését.

A váradi körgyűrűt az A3-as autópályával Bihar térségében összekötő gyorsforgalmi út hossza 19 kilométer lesz.

A beruházás értéke 719 millió lej, amelyet kormányzati forrásokból és vissza nem térítendő külföldi támogatásokból biztosítanak. 

Ezt a beruházást a CNAIR menedzseli majd.

Az út pontos hossza 18,6 kilométer, szélessége 2×7 méteres lesz. Megvalósítása során 12 híd, három felüljáró és 3 új közúti csomópont épül meg. 

Ez az útszakasz az autópálya már épülő, és idén talán elkészülő szakaszával közi majd össze Váradot. Közben a magyar oldalon jövő év elejére éri el az M4-es autópálya az országhatárt.

Az egész ügy szépséghibája az, hogy a Nagyváradot a sztrádával összekötő gyorsforgalmi út a legjobb esetben is csak 2022-re épülhet meg.

Hirdetés