Szekusmúltjával áll bosszút Băsescun volt kollégája

Büntetőpanaszt tett a volt államfő ellen, mert nem lett volna szabad államfőnek jelentkeznie.
Hirdetés

A CNSAS-nak köszönhetően nem remélt bosszút állhat Radu Cristescu, aki Băsescu pártjának, a PMP-nek volt az alelnöke három héttel ezelőttig, amikor maga Băsescu kezdeményezte, hogy Cristescut leváltsák és kirakják a pártból.

Így aztán Cristescu fogta magát, és ma feljelentette Băsescut az ügyészségen azért, hogy ha valósak a már sajtóban is megjelent dokumentumok arról, hogy Băsescu 1989-ig együttműködött a Szekuritatéval, akkor nem lett volna szabad kétszer is államfőnek jelöltetnie magát, majd honatyának, legutóbb pedig európai parlamenti képviselőnek. A jelöltséghez ugyanis a jelöltnek nyilatkoznia kell arról, hogy nem működött együtt a Szekuval mint politikai rendőrséggel, és erről a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) is igazolást állít ki.

A CNSAS birtokába nemrég kerültek olyan dokumentumok, amelyek szerint egy Petrov nevű besúgó jelentett kollégáiról, a Tengerészeti Intézet több végzőséről is, a Petrov fedőnév pedig állítólag Băsescut takarja. A CNSAS már nem mondhatja ki Băsescuról, hogy besúgó volt, azt bíróság mondhatja ki olyan eljárás végén, amelyet a CNSAS kezdeményez. A tanács pedig nemrég kezdeményezte is.

Hirdetés

Míg a CNSAS védekezhet azzal, hogy korábban azért állított ki felmentő igazolást Băsescuról, mert nem volt birtokában olyan dokumentumoknak, amelyek bizonyíthatták volna, hogy Băsescu jelentett, Băsescu már kevésbé védekezhet azzal, hogy bocsi, elfelejtettem, hogy besúgtam.

Băsescu azért tette ki Cristescut a pártból május 22-én, írja a Mediafax, mert alap nélkül bírálta a párt elnökét, Eugen Tomac-ot.

Hirdetés