Képernyőmentés
na hejj...
Szerző: Főtér.ro
2019. június 11. kedd, 18:08
Közben a Bákó megyei prefektus hamis indokkal húzza az időt a beígért közigazgatási perrel.

Négy nap is eltelt azóta, hogy lejárt a dormánfalvi önkormányzat számára kiszabott határidő, hogy tisztázza az úzvölgyi katonatemetőben végzett beavatkozás legalitását, mely határidőt Bákó megye prefektusa szabta meg, csodák csodájára

mégsem sikerült benyújtani a közigazgatási bíróságra az építési engedélyt megtámadó keresetet.

A kormányhivatal azzal indokolta az MTI-nek a per halasztását, hogy június 4-én a Hősök Emléke Országos Hivatalt (ONCE) is megkérdezték arról, hogy hozzájárult-e a temető átalakításához, és amíg nem kapnak választ, nem dönthetnek a közigazgatási per elindításáról. Az indoklás azért nem állja meg a helyét, mert az ONCE június 3-án már közölte egyszer, hogy nem járult hozzá az úzvölgyi katonatemető átalakításához. A prefektus által indított per egyébként

az építési engedély hatályának a felfüggesztését jelentené a jogerős ítélet kimondásáig.

Időközben a magyar parlamentben is téma volt Úzvölgye: Szijjártó Péter külügyminiszter egy napirend előtti felszólalásra válaszolva fejtette ki a magyar fél álláspontját a kérdésben, a katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását sürgetve. A román hatóságoktól elvárják, hogy kivizsgálja az erőszakos eseményeket, az elkövetőket pedig büntessék meg, illetve akadályozzák meg, hogy a jövőben ilyen előfordulhasson.
A miniszter azt mondta, az ügyben

a jogi, a ténybeli és a morális igazság is Magyarország oldalán van.

Arra is emlékeztetett, hogy Magyarország folyamatosan kereste a kommunikáció lehetőségét: a magyar katonai emlékezet és hadisírgondozó igazgatóság nevében számtalanszor keresték meg a román nemzetvédelmi minisztériumot, de mindannyiszor elutasították őket. A miniszterelnökök személyesen beszéltek a kérdésről és ő is többször tárgyalt a román külügyminiszterrel, mondta Szijjártó.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Korodi Attila is megszólalt Úzvölgye kapcsán, sérelmezve Carmen Dan belügyminiszter kijelentéseit a témában. A tárcavezető ugyanis hétfői nyilatkozatában magyar futballhuligánokat vizionált a tettlegességig fajult úzvölgyi incidens vétkesei közé. Korodi szerint Carmen Dan téves információkat közölt az eset kapcsán, hiszen

ki látott még olyan ultrákat, akik csendes imádkozással tiltakozzanak?

A belügyminisztert vagy tévesen tájékoztatták az ottani eseményekről, vagy szándékosan eltorzítja az információkat és a közvélekedést.

Az sem igaz, hogy nem fajult erőszakig az úzvölgyi demonstráció: a békésen tüntető magyarokat ért sérelmeket az igazságügyi orvosszakértők is bizonyítani tudják. A keletkezett anyagi károkról – melyeket Carmen Dan tagadott – a helyszíni videófelvételek tanúskodnak, melyek megörökítették, miként verik szét a temető bejáratát a román nacionalisták, akik emellett két magyar keresztet kitéptek, és tönkretették az egyik újságíró kameráját is.

Korodi rámutatott, hogy Carmen Dan nem ismeri a temető történeti hátterét, máskülönben nem állította volna, hogy 1926-27-ben alapították, miközben az alapítás valójában 1917-ben történt. Annak kapcsán, hogy Carmen Dan szerint a homályos jogi helyzetet kihasználva egyes személyek vagy csoportok olyan feszültséget keltettek, amely bizonyos érdekeket szolgált, Korodi azt mondta, a feszültséget a román kormány gerjesztette azzal, hogy nem avatkozott be időben a dormánfalvi önkormányzat illegális temetőátalakításába.

 

comments powered by Disqus
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯