Képernyőmentés
na hejj...
Szerző: Főtér.ro
2019. június 11. kedd, 18:08
Közben a Bákó megyei prefektus hamis indokkal húzza az időt a beígért közigazgatási perrel.

Négy nap is eltelt azóta, hogy lejárt a dormánfalvi önkormányzat számára kiszabott határidő, hogy tisztázza az úzvölgyi katonatemetőben végzett beavatkozás legalitását, mely határidőt Bákó megye prefektusa szabta meg, csodák csodájára

mégsem sikerült benyújtani a közigazgatási bíróságra az építési engedélyt megtámadó keresetet.

A kormányhivatal azzal indokolta az MTI-nek a per halasztását, hogy június 4-én a Hősök Emléke Országos Hivatalt (ONCE) is megkérdezték arról, hogy hozzájárult-e a temető átalakításához, és amíg nem kapnak választ, nem dönthetnek a közigazgatási per elindításáról. Az indoklás azért nem állja meg a helyét, mert az ONCE június 3-án már közölte egyszer, hogy nem járult hozzá az úzvölgyi katonatemető átalakításához. A prefektus által indított per egyébként

az építési engedély hatályának a felfüggesztését jelentené a jogerős ítélet kimondásáig.

Időközben a magyar parlamentben is téma volt Úzvölgye: Szijjártó Péter külügyminiszter egy napirend előtti felszólalásra válaszolva fejtette ki a magyar fél álláspontját a kérdésben, a katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását sürgetve. A román hatóságoktól elvárják, hogy kivizsgálja az erőszakos eseményeket, az elkövetőket pedig büntessék meg, illetve akadályozzák meg, hogy a jövőben ilyen előfordulhasson.
A miniszter azt mondta, az ügyben

a jogi, a ténybeli és a morális igazság is Magyarország oldalán van.

Arra is emlékeztetett, hogy Magyarország folyamatosan kereste a kommunikáció lehetőségét: a magyar katonai emlékezet és hadisírgondozó igazgatóság nevében számtalanszor keresték meg a román nemzetvédelmi minisztériumot, de mindannyiszor elutasították őket. A miniszterelnökök személyesen beszéltek a kérdésről és ő is többször tárgyalt a román külügyminiszterrel, mondta Szijjártó.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Korodi Attila is megszólalt Úzvölgye kapcsán, sérelmezve Carmen Dan belügyminiszter kijelentéseit a témában. A tárcavezető ugyanis hétfői nyilatkozatában magyar futballhuligánokat vizionált a tettlegességig fajult úzvölgyi incidens vétkesei közé. Korodi szerint Carmen Dan téves információkat közölt az eset kapcsán, hiszen

ki látott még olyan ultrákat, akik csendes imádkozással tiltakozzanak?

A belügyminisztert vagy tévesen tájékoztatták az ottani eseményekről, vagy szándékosan eltorzítja az információkat és a közvélekedést.

Az sem igaz, hogy nem fajult erőszakig az úzvölgyi demonstráció: a békésen tüntető magyarokat ért sérelmeket az igazságügyi orvosszakértők is bizonyítani tudják. A keletkezett anyagi károkról – melyeket Carmen Dan tagadott – a helyszíni videófelvételek tanúskodnak, melyek megörökítették, miként verik szét a temető bejáratát a román nacionalisták, akik emellett két magyar keresztet kitéptek, és tönkretették az egyik újságíró kameráját is.

Korodi rámutatott, hogy Carmen Dan nem ismeri a temető történeti hátterét, máskülönben nem állította volna, hogy 1926-27-ben alapították, miközben az alapítás valójában 1917-ben történt. Annak kapcsán, hogy Carmen Dan szerint a homályos jogi helyzetet kihasználva egyes személyek vagy csoportok olyan feszültséget keltettek, amely bizonyos érdekeket szolgált, Korodi azt mondta, a feszültséget a román kormány gerjesztette azzal, hogy nem avatkozott be időben a dormánfalvi önkormányzat illegális temetőátalakításába.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31540
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.