Fotó: Erdély László
Hol sírjaik domborulnak
MTímea
2019. június 3. hétfő, 18:21
Kár, hogy a védelmi tárca álláspontját kikérő Dan Tanasă nem képes értelmezni a választ, és tovább szítja a feszültséget.

Dan Tanasă blogger annyira naprakész az úzvölgyi katonatemető ügyének fejleményeivel, hogy szinte naponta közöl egy-egy uszító jellegű cikket a blogján, olykor teljesen figyelmen kívül hagyva, vagy teljesen kifordítva a tényeket és a magyar szempontokat.

Miután kikérte a védelmi minisztérium álláspontját az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatban, a tárca megállapította: a Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) nem járult hozzá az úzvölgyi katonatemető átalakításához. Csakhogy mindezt nem úgy értelmezi, hogy a dormánfalvi önkormányzat illegálisan alakított ki román parcellát a katonatemetőben, hanem úgy, mintha a tárca azt mondaná,

a temetőt „az RMDSZ által ellenőrzött testületek törvénytelenül magyarosították”.

A védelmi tárca ehhez képest azt közölte, hogy az idegen háborús emlékhelyek átalakítása csakis a minisztériumnak alárendelt Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) előzetes hozzájárulásával végezhető el, és a hivatal 2004-es megalakulása óta nem állított ki engedélyt erre. A tárca ezen kívül arra emlékeztet, hogy az úzvölgyi katonatemetőt a román Hősök Emléke Társaság alakította ki 1926–1927-ben, amikor az osztrák-magyar hadsereg ott elhantolt mintegy 350 katonájának a sírja mellé mintegy 900 különböző nemzetiségű katona földi maradványait temette el.

A tárca szerint a második világháború végéig a temetőbe több mint 1300 katona földi maradványai kerültek. Az 1984–85-ös és az 1988–89-es országos leltározás során a „Hargita megyei Csíkszentmárton községhez tartozó Úzvölgye településen” olyan temető szerepelt, amelyben román, magyar, német, orosz, olasz és szerb katonák nyugszanak. Ez a megfogalmazás azért fontos – hívja fel a figyelmet az MTI – mert

ezzel a tárca a temető Hargita megyei elhelyezését és nemzetközi jellegét erősítette meg.

Az idézett jogszabályok között a tárca megemlíti, hogy a köz- vagy magánterületén fekvő román háborús emlékművek megóvása az érintett önkormányzatok feladata (ez esetben, ha jól értelmezzük, a csíkszentmártoni önkormányzaté.

Dan Tanasă mindezt úgy próbálja beállítani, mintha ez nem lenne érvényes a dormánfalvi önkormányzat parcellakialakítására, csak arra, amikor a temetőt magyar állami támogatással felújították.

Egy másik cikkben a magyarellenes blogger arra kéri a tartalékos katonákat és szövetségeiket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az Ortodox Civilizációért Egyesület  június 6-i ünnepségén, melyet a Hősök Emléknapján, a katonai temetőben tartanak.

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.