Régi ismerősök az úzvölgyi katonatemetőben: Cucoș főcsendőr és a fociultrák

Mit keresett az etnikai konfliktus kellős közepén a csendőrség vezérkari főnöke, miközben az állománya nem tudta a rendet fenntartani?
Hirdetés

A tegnapi élőlánc résztvevőinek, majd az Úzvölgyében készített videók nézőinek egyaránt feltűnt, hogy az úzvölgyi katonatemető kapuját olyanok törték be, akiktől nem idegen az erőszak, viselkedésük a focihuligánokéhoz hasonló: az elesett katonákat is balhéval tisztelték meg.

Azt viszont elsőként a Podul.ro hozta nyilvánosságra, hogy a hazai focihuligánok régi ismerőse, Sebastian Cucoș helyettes csendőrfőparancsnok, a csendőrség vezérkari főnöke is ott volt az élőlánc kontra hősi emlékműavatás konfliktus kellős közepében, és igencsak operatív feladatokat látott el.

A fenti videóban 2 perc 40 másodpercnél jelenik meg a temetőhöz közelítő román nacionalista csoport előterében, majd a végén, 8 perc 40 másodpercnél, ahogy erősen integet Borbolyék irányába, hogy húzódjanak félre, mert a tömeg készül beözönleni a széttört kapun.

Az uh.ro alábbi videóján is feltűnik kék dzsekijében, háttal, a 7. és a 17. másodperc között, mintha a beáramló románokat választaná el a csendőrsorfaltól és a magyaroktól, majd az utolsó 15 másodpercben, ahol mintha azt mondaná a csendőreinek, hogy vigyázzanak a magyar honvédek keresztjeinek épségére:

 

 

Sebastian Cucoșból tavaly augusztusban vált negatív médiasztár, akkor nem első helyettes, hanem maga a főparancsnok volt még a csendőrségnél, és rá hárult az augusztus 10-i tüntetés békés lebonyolításának felelőssége. Amely a focihuligánoknak és a csendőrségnek (illetve a két csoport sejthető, de még nem bizonyított együttműködésének) köszönhetően minden volt, csak nem békés: az ultrák addig hőbörögtek, míg a kiemelésük helyett a csendőrök mindenkire könnygázt zúdítottak, akit értek, és a gumibotot is válogatatlanul vetették be. Azt az ügyet a katonai ügyészség vizsgálja.

Hirdetés

Akkor mindenki Cucoș lemondását várta, ami nem történt meg, cserébe tartott egy sajtótájékoztatónak nevezett, kétperces nyálperformanszt vallási és nacionalista díszletben, ami előtt a teljes sajtó döbbenten állt. Ideiglenes főcsendőri megbizatása lejárt, egy teleormani tiszt lett a főparancsnok, Cucoș pedig az első helyettese és a csendőrség vezérkari főnöke.

Amiből egy kérdés mindenképp adódik: ha az úzvölgyi konfliktus volt annyira fontos, hogy a csendőrség legmagasabb rangú operatív vezetője is a helyszínen kövesse, esetenként irányítsa az eseményeket, akkor miért csak akkora állományt vezényelt ki oda, amely az illegálisan beépített temető épségét nem tudta megvédeni, csak azoknak a magyaroknak a testi épségét, akik az állítólag oda temetett román katonáknak szánt, de illegálisan emelt emlékmű és betonkeresztek felszentelését szerették volna megakadályozni?

Vajon nem azért működik együtt elég olajozottan a főcsendőr fociultrák csoportjaival, hogy egy kis és kontrollált erőszakkal továbbra is indokot adjon a csendőrség fenntartására és finanszírozására? – kérdezi a Podul.ro cikkének szerzője, Camelia Tabacu.

 

 

Hirdetés