Hogy néz ki egy PSD-s szavazó profilja? Azé, aki az RMDSZ-re is szavazott!

Megrajzolták. A nemzeti liberális voksolóét is. Meg a Romániát megmentő szövetségre esküvőét is.
Hirdetés

A múlt vasárnapi európai parlamenti választások alkalmából az IRES közvéleménykutató-intézet megkérdezett 6210 szavazópolgárt, milyen pártra szavaz, hol él, mit csinál satöbbi. Az adatok alapján a szakik megrajzolták a pódium első három helyezett pártjára szavazók p(r)ofi(l)ját. Nézzük, milyenek ők. Először is itt van egy szép infografika, aki elboldogul vele, ne is olvasson tovább. Bár azért pár extra infót elrejtettünk a szövegben.

A nemzetes liberális

A választást a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerte, kezdjük hát a rá szavazókkal. A nők szeretik ezt a pártot inkább (54%-ban szavaztak a PNL-re, talán Ludovic Orban, a párton kívüli Klaus Iohannis bájos mosolya, Rareș Bogdan bájos mosolya okán, talán nem).

A tipikus PNL-szavazó (ha nő, ha férfi) érett ember (36 és 50 év közötti), inkább falun él (56%), közép- (46%) illetve alapfokú (42%) végzettséggel rendelkezik, jövedelme pedig havi 1500 lej alatt van vagy éppen nincs (56%).

A nemzeti liberális szavazók inkább a nagy déli síkságokon (40%), Erdélyben és a Bánságban (39%) élnek, mint Moldvában. Egy harmaduk a magánszférában dolgozik, kábé ugyanennyien nyugdíjasok, valamivel kevesebben állami alkalmazottak. Oroszlánrészük a népszavazáson is részt vett. Ja, és használják a Facebook-ot is, de azért nem mindenki lóg rajta (62%).

A szockó

Ők is inkább hölgyek (53%, de azt nem merjük mondani, hogy Liviu Dragnea úr mosolya csábította őket az urnák elé). A PSD-re, amint azt már rég tudni lehet, inkább idős emberek (42%-uk 65 éven felüli) szavaztak, mint fiatalok (13%). A legtöbb alapfokú végzettségű (55%) szavazó is ebbe a táborba tartozik.

A PSD-voksolók lazán fele odalent lakik, a hegyeken túl, de azért egyharmadnyi Erdélybe és a Bánságba is jut, Moldvába pedig 23%. Ami a jövedelmet illeti, a szockó szavazóké 65%-nak 1500 lejnél alacsonyabb. Ha idős emberek többnyire, akkor nyilván nyugdíjasok is (58%), ha nem, akkor inkább állami alkalmazottak (12%), illetve foglalkozás nélküliek (16%).

Hirdetés

Kevesebben használnak internetet (40%), és jóval kevesebben (35%) Facebook-oznak. Ja, és csodálatos módon szeretik az RMDSZ-t, oké, nem túl sokan, de épp elegen!

A hipszterliberális

Ők szavaztak Dacian Cioloș volt technokrata miniszterelnök csapatára. Ez a típus főleg férfi (57%). Ki hitte volna? Ez a típus a legfiatalabb. Az ide szavazók fele 18 és 35 év közötti polgár. Tehát ez a típus a legkevésbé nyugdíjas. Ahogy sejteni lehet, az USR-PLUS-ra szavazók oroszlánrésze városlakó: 45%-uk délen, 37%-uk Erdélyben és a Bánságban, 18%-uk Moldovában él.

Végzettség tekintetében ők a „legvégzettebbek”: egyharmaduk felsőfokú, 47% középfokú végzettséggel rendelkezik. A jövedelem terén is ők a janik: 47%-uk 1501 és 4000 lej közötti jövedelemmel rendelkezik. Jó felük a magánszférában dolgozik.

Aki ehhez a típushoz tartozik, az mind a népszavazáson, mind pedig az európai parlamenti választáson leadta a voksát. És persze, hogy oroszlánrészük net- és Facebook-használó.

Hát így néznek ki ők. Hogy a tipikus RMDSZ-szavazó profilja milyen? Nos, a fenti néhány kivételtől eltekintve ebből a felmérésből nem derül ki. De valaki majd csak megrajzolja az ő profilját is.

Hirdetés