Mutatjuk, mit NE tegyen ahhoz, hogy gyereke magyar középiskolába járhasson!

Könnyítésnek álcázott módosítással verné át a magyar szülőket az oktatási minisztérium.
Hirdetés

Közeledik a nyolcadikos felvételi, hamarosan kitöltik a gondos tanulók és szülők a felvételi űrlapokat. És akkor erre a csapdára tessék odafigyelni, amelyet szintén gondos oktatási minisztériumi kezek plántáltak a felvételi űrlapra még a tavaly.

Az idei felvételire élesített új űrlapon lehetőség nyílik arra, hogy a felvételiző kérje: a felvételi média kiszámításakor ne vegyék figyelembe az anyanyelvi vizsgán elért érdemjegyet. Azonban az a magyar diák,

aki ezt az opciót bejelöli, már nem járhat magyar középiskolába!

Egyszerűen nem engedi a számítógépes rendszer, mely az elosztás során nem veszi majd figyelembe a magyar osztályok kódszámait.

Azt már csak kisbetűvel, szinte zárójelben jegyzi meg a 2018/4829-es számú tavaly szeptemberi miniszteri rendelet, hogy ennek az opciónak ez a következménye. A turpisságra a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) országos elnöksége hívta fel a figyelmet.

A szakmai szervezet arra inti a nyolcadikosok felkészítésével foglalkozó pedagógusokat, illetve a gyerekek szüleit, hogy

fokozottan figyeljenek oda a megtévesztő „lehetőségre”.

Hirdetés

Mely érdekes módon csak az anyanyelvre vonatkozik, a román nyelvre nincs ilyen opció. (Zárójelben tesszük hozzá, hogy a magyar diákok valószínűleg annak jobban örülnének. Legtöbbjüknek ugyanis nem az anyanyelvből, hanem a román nyelvből kapott jegy ront az átlagán.)

És akkor mutatjuk, hogy mit NEM KELL beikszelni az űrlap kitöltésekor:


 

Hirdetés