A Szent László térre „láncolták” a városalapító király szobrát Váradon

Élőlánccal követelték a váradi magyarok az emlékművet.
Hirdetés

Meg kell hagyni, Szent László király ezúttal vigyázott váradi népére. Bár öt óra előtt néhány perccel úgy nézett ki, hogy szupercella ontja ki minden dühét Nagyvárad fölött, és a legújabb divat szellemében még akár a tornádó sem kizárt, öt órára – amikorra az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) amolyan flashmob keretében élőláncot szervezett a város főterén, hogy így követeljék a városalapító király szobrának felállítását – néhány elhullajtott esőcsepp után elvonult a baljós fellegek vastagja.

Így aztán a mintegy 120, a felhívásnak a zord időjárási előjelek ellenére is eleget tevő bátor váradi a tér közepén összekapaszkodva jókora kört alkotott, így figyelmeztetve a város román többségű vezetését: nem csak a románoknak jár szobor a város egykor Szent László nevét viselő főterén, hanem a magyaroknak is.

A rövid performansz végén biztató előjelként a nap is kisütött – ezt és az élőláncot is tapssal honorálták a résztvevők.

Fotó: Balogh Levente

Az önkormányzat a város román megszállásának századik évfordulójára ugyanis négy, a város román uralom alá kerülésében közreműködő román személyiségnek is szobrot állított a főtéren, míg a város magyar közösségének óhaja, hogy a városalapító Szent László lovas szobra is helyet kapjon, évek óta süket fülekre talál.

Csomortányi István, az EMNP elnöke kérdésünkre elmondta: az akciót figyelemfelhívásként szervezték, egyrészt a román városvezetést, másrészt a többi magyar szervezetet megszólítandó. 

Elvégre annak határozottan nem jó az üzenete, ha a románok lépten-nyomon azt ünneplik, hogy legyőztek bennünket, és emlékműveikkel telehintik a városok szimbolikus tereit, miközben a mi jelképeinknek nincs hely.

Főleg úgy cinkes az egész, hogy az önkormányzat eddig semmilyen épkézláb érvet nem tudott felhozni amellett, miért nem lehet a városalapító szent király szobrát felállítani a téren, csak sunnyog.

Hirdetés

Fotó: Balogh Levente

Csomortányi példaként állította a város román közösségét, amely egységesen lépett fel a román szobrok felállítása ügyében – még ha Ferdinánd román király szobrának felállítása miatt vita is támadt közöttük, mert Mihály vajda helyére került –, ezért a cél az, hogy a város lakosságának negyedét kitevő magyar közösség is egységesen lépjen fel.

Ez akár még meg is valósulhat, hiszen nem választási koalíciót ajánlanak, hanem kiállást egy közös értékért – mondja az EMNP elnöke.

Az esemény végén az egyik résztvevő megjegyezte: Szent László már csak azért is megérdemelné, hogy ismét szobra álljon Nagyvárad főterén, mert ha 1092-ben nem alapítja meg a várost, akkor a román Ferdinánd királynak 1919-ben nem lett volna hova bevonulnia.

Ennél jobb slusszpoént mi sem tudnánk kitalálni.

Hirdetés